Ungaria este o țară frumoasă din Europa Centrală, care oferă nenumărate atracții turistice. Oferă o combinație unică de arhitectură impresionantă, monumente istorice vechi de secole, spații verzi și mâncare delicioasă. În acest articol, vom explora cele mai cunoscute orase din Ungaria și de ce merită să le vizităm.

  • Budapesta

Capitala Ungariei, Budapesta, este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Este împărțit în două părți – Buda și Pesta – de râul Dunărea, iar cele două părți sunt conectate prin poduri și tuneluri.

Budapesta este cunoscută pentru băile termale care numără peste 100 și oferă vizitatorilor oportunitatea de a se relaxa în apă caldă și de a se bucura de vederi spectaculoase asupra orașului. De asemenea, în Budapesta, turistii pot vizita Palatul Regal, Castelele Fisherman’s Bastion și Cișmigiu, podețul Széchenyi și Clădirea Parlamentului.

  • Debrecen

Situat în partea de est a țării, Debrecen este al doilea cel mai mare oraș din Ungaria, după Budapesta. Debrecen este cunoscuta pentru diversele spații verzi și parcuri care oferă oportunități de relaxare și a activități sportive în aer liber.

De asemenea, orașul are și monumente istorice interesante cum ar fi Biserica Calvinistă Mari, Muzeul Déri, și Muzeul de Etnografie Debreceni.

  • Szeged

Situat în sud-estul țării, Szegedul este cunoscut guitată pentru arhitectura sa spectaculoasă, cu accent pe stilul Art Nouveau. Orașul are o atmosferă vibrantă și energică, oferind o zonă agitată plină de turiști, restaurante locale, cafenele și magazine de antichități.

Unul dintre cele mai populare evenimente din Szeged este Festivalul de Jazz Szeged, cu artiști de top din întreaga lume.

  • Pécs

Situat în sudul Ungariei, Pécs este un oraș universitar vibrat și este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Orașul a fost fondat în timpul Imperiului Roman și are un bogat patrimoniu istoric.

Turisti pot vizita Necropola de la Sopianae, important pentru arta si istoria timpurie a creștinismului, si catedrala din Pécs, așezată pe un deal în centrul orașului. În plus, festivalurile din Pécs, inclusiv Festivalul de Artă Zsolnay, sunt populare în lumea întreagă.

  • Eger

Eger este un oraș mic și fermecător situat în centrul Ungariei, la aproximativ 2 ore de mers cu mașina din Budapesta. Orașul este cunoscut pentru castelul Eger, care a fost martor la o bătălie faimoasă din secolul al XVI-lea, despre care se spune că a ajutat la respingerea invaziei otomane în Ungaria.

De asemenea, Egerul este faimos pentru mâncarea tradițională ungurească, cum ar fi paprika, gulaș și tokaji, un vin alb dulce.

  • Gyor

Gyor este un oraș situat în centrul Ungariei, la aproximativ o oră și jumătate de Budapesta. Acesta este unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa și a fost fondat în perioada romană.

Turistii pot vizita turnurile orașului vechi, vechea cetate, Catedrala Sfântul István, biserica jezuită și Muzeul de Istorie și Artă. Orașul are și o viață de noapte animată și un festival de jazz.

Concluzie

Ungaria oferă o mare varietate de orașe interesante si frumoase. Budapesta, Debrecen, Szeged, Pécs, Eger și Gyor sunt doar câteva exemple de orașe care oferă turistilor numeroase atracții turistice. De la monumente istorice și arhitectură impresionantă, la zone verzi pitorești și evenimente de festival animat, Ungaria are ceva de oferit pentru toate gusturile.