Fericire

Aproape tot ceea ce facem in viata are ca scop final fericirea noastra. De aceea mancam mancaruri care ne plac, alegem sa ne jucam in loc sa muncim sau stam pana tarziu in noapte desi trebuie sa ne trezim dimineata devreme. Ne petrecem vietile alergand dupa fericire, iar unora li se pare ca niciodata nu ajung la ea, ci doar gusta putin cate putin, pentru ca in final plictiseala, tristetea si stresul sa ne loveasca la loc. Insa exista motive pentru care nu ajungem la fericirea suprema, iar noi vi le vom explica.

Genetica este responsabila pentru multe lucruri care ni se intampla, iar unul dintre aceste lucruri s-ar putea sa fie responsabil de fericirea noastra. Cercetatorii au descoperit ca legatura sigura intre nivelurile de fericire, raportandu-se la gemeni despartiti la nastere. Se pare ca desi mediul in care au trait a avut un impact foarte mare asupra lor si al fericirii, biologia a jucat si ea un rol important.

De asemenea, s-a mai descoperit ca exista o gena responsabila de viata noastra, care determina daca vom fi fericiti sau deprimati. Aceasta gena este responsabila cu eliberarea de serotonina, impactand abilitatea persoanelor de a se focusa pe lucrurile bune din viata.

Daca ne uitam la evolutia societatii din ultimile decenii, realizam ca ar trebui sa fim mult mai fericiti acum decat erau stramosii nostri. Avem mult mai multe lucruri, precum telefoane inteligente, computere, televizor, multe filme, carti si magazine online unde suntem la un click distanta de lucrurile noastre preferate. Insa daca privim mai atent la cat de fericiti sunt adultii, se pare ca fericirea este in declin din ce in ce mai mult. Chiar daca in copilarie, toti sunt fericiti, se pare ca la varsta maturitatii, cand dau ochii cu responsabilitatile vietii, oamenii incep sa se deprime. Acest lucru se intampla deoarece tinerii au asteptari destul de nerealiste despre ceea ce le rezerva viitorul. Insa dupa ce se maturizeaza realizeaza ca viata inseamna sa muncesti din greu si sa n-ai timp de nimic, pana ajungi la batranete cand nu mai ai bani.

Conform celor mai multi parinti, sa ai copii inseamna sa dai un scop vietii. Insa nu toti sunt de acord cu aceasta afirmatie. Intr-adevar, si studiile au aratat ca cei mici pot impacta fericirea adultilor, insa uneori le fac viata mult mai grea. Acest lucru se intampla de obicei cand o familie are prea multi copii si nu mai face fata.

Multe persoane nu stiu inca sa faca diferenta intre lucrurile care le provoaca o placere de moment si fericire. Daca vi se pare ca masa preferata, o sticla de vin buna, o masina noua sau o vacanta inseamna fericire, o cautati in locurile gresite. Aceste lucruri ne cauzeaza doar placere, ceea ce nu este acelasi lucru. Placerea este considerata o stare buna de moment, ce nu va dura foarte mult deoarece este dependenta de lucrurile din jurul nostru, pe care stim foarte bine ca nu le putem controla. Conform unor psihologi, fericirea poate fi destul de pericoloasa, deoarece actioneaza asupra creierului nostru la fel ca o dependenta. Dupa un timp, nu doar o sticla de vin va fi de ajuns, ci un bax intreg.

Deci ce trebuie sa facem ca sa ne gasim fericirea? Pare a suna ca un cliseu, insa profesionistii spun ca nu o vom gasi in lucrurile si in persoanele din jurul nostru, ci in noi insine. Inseamna sa nu mai cautam doar sa primim, ci sa dam. Sa fim persoane mai bune, sa-i ajutam pe cei din jurul nostru. A fi o persoana buna este ca si cum ai construi o fundatia pentru a te pregati de suisurile si coborasurile din viata.