Hernia inghinală este o afecțiune relativ comună la câini, care implică proeminența unui organ sau țesut prin defectele musculare ale peretelui abdominal în zona inghinală.

Această afecțiune poate fi dureroasă și poate necesita tratament medical sau, în unele cazuri, tratament chirurgical. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și tratamentul herniei inghinale la câini.

Cauzele herniei inghinale la câini

Există mai multe cauze posibile ale herniei inghinale la câini, inclusiv:

 • Factori congenitali – in unele cazuri, hernia inghinală poate fi prezentă încă de la naștere și poate fi rezultatul unui defect muscular sau a unor anomalii în dezvoltarea peretelui abdominal.

 • Traumatisme – un traumatism puternic în zona inghinală poate provoca o slăbire a mușchilor și poate duce la apariția unei hernii.

 • Crescute în greutate – câinii obezi sau supraponderali sunt mai predispuși la hernie inghinală, deoarece greutatea excesivă poate exercita o presiune suplimentară asupra mușchilor peretelui abdominal.

 • Proces de îmbătrânire – pe măsură ce un câine îmbătrânește, mușchii și țesuturile corporale își pierd din fermitate și pot deveni mai susceptibile la apariția herniilor.

Simptomele herniei inghinale la câini

Simptomele herniei inghinale pot varia în funcție de dimensiunea și localizarea herniei. Următoarele semne pot indica prezența unei hernii inghinale la câini:

 • O proeminență vizibilă în zona inghinală – Acesta este semnul cel mai evident al herniei inghinale. Puteți observa o umflătură sau o protuberanță în partea inferioară a abdomenului sau la nivelul scrotului (la câinii masculi).

 • Disconfort sau durere în zona afectată – Câinii cu hernie inghinală pot prezenta sensibilitate sau durere la atingerea zonei afectate.

 • Schimbări comportamentale – Unii câini pot prezenta schimbări comportamentale, incluzând evitarea activităților fizice, încetinirea sau evitarea săriturilor și dezinteresul față de joc.

 • Vărsături sau constipație – În cazurile severe, hernia inghinală netratată poate comprima intestinele și poate cauza vărsături sau constipație.

Diagnosticarea herniei inghinale la câini

Dacă observați oricare dintre aceste simptome la câinele dumneavoastră, este important să consultați medicul veterinar cât mai curând posibil. Medicul veterinar poate efectua o examinare fizică completă și poate solicita teste suplimentare, cum ar fi o ecografie sau o radiografie, pentru a confirma diagnosticul de hernie inghinală și pentru a evalua gradul de severitate a acesteia.

Tratamentul herniei inghinale la câini

Tratamentul pentru hernia inghinală la câini depinde de mărimea și localizarea herniei, precum și de simptomele și starea generală a câinelui. Opțiunile de tratament pot include:

 • Management conservator – in cazurile ușoare, când hernia este mică și nu provoacă disconfort sau complicații, medicul veterinar poate recomanda monitorizarea atentă și gestionarea simptomelor, precum constipația sau vărsăturile, prin modificarea dietei sau administrarea de medicamente.

 • Tratament chirurgical – dacă hernia este de dimensiuni mari, provoacă simptome, sau are potențialul de a cauza complicații grave, chirurgia poate fi necesară. În timpul procedurii chirurgicale, medicul veterinar va repara defectul muscular și va readuce organul sau țesutul în cavitatea abdominală.

 • Terapie postoperatorie – după intervenția chirurgicală pentru hernia inghinală, câinele dumneavoastră va necesita o perioadă de recuperare adecvată. Medicul veterinar vă va oferi instrucțiuni detaliate privind îngrijirea postoperatorie, inclusiv administrarea adecvată a medicamentelor și limitarea activității fizice.

Concluzie

Hernia inghinală este o afecțiune care poate afecta câinii, fiind cauzată de defecte musculare în zona inghinală. Este important să fiți conștienți de semnele și simptomele herniei inghinale și să căutați asistența medicului veterinar pentru un diagnostic adecvat și un plan de tratament.

Prin identificarea precoce și tratamentul adecvat, puteți ajuta câinele dumneavoastră să se recupereze și să ducă o viață sănătoasă și fericită. Dacă aveți întrebări sau preocupări cu privire la hernia inghinală la câinele dumneavoastră, discutați cu medicul veterinar pentru mai multe informații și sfaturi personalizate.