Alaturi de Ayurveda indiana si medicina traditionala chineza, medicina tibetana si in special masajul tibetan este unul dintre cele mai vechi tehnici de vindecare din lume.

Spre deosebire de medicina traditionala chineza, medicina tibetana castiga inca popularitate in tarile occidentale. Masajul tibetan incepe sa fie oferit in principal in diferite spa-uri si studiouri de masaj.

Masajul tibetan, cunoscut si sub numele de masaj Kunye, este o tehnica straveche de masaj predata in medicina traditionala tibetana. Acesta vizeaza echilibrarea diferitelor sisteme din organism care duc la ameliorarea manifestarilor bolii.

Tehnicile utilizate in acest tip de terapie prin masaj includ mangaierea, baterea si alte tehnici tipice masajului conventional. Diferenta consta in stimularea punctelor de presopunctura, in care se aplica miscari circulare profunde. Se mai foloseste si ulei de masaj – natural si fara aditivi – cel mai adesea ulei de masline.

Inainte de a incepe, maseurul va evalua nivelul de energie si starea de sanatate a clientului pentru a determina tipul de masaj. Exercitiile scurte de respiratie pot fi incluse in sesiune.

Terapeutul aplica apoi ulei pe capul si fata clientului in mod uniform, masand aceste zone cu o presiune usoara. Odata ce capul este gata, miscarile de masaj sunt directionate catre umeri, brate, incheieturi, spate, coapse si picioare.

Se incepe cu miscari fine in canalele energetice ale corpului pentru a stimula circulatia. Apoi se continua cu un masaj mai profund al tesutului subcutanat. Este important ca dupa masaj uleiul sa fie bine sters de pe piele datorita toxinelor eliberate din organism.

Terapia de masaj Kunye nu numai ca amelioreaza durerea in diferite parti si organe ale corpului, dar are si un efect benefic asupra epuizarii mentale. Este potrivita atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Este utilizata pe scara larga pentru dureri de cap frecvente, simptome legate de stres, hipertensiune arteriala si atacuri de panica.

Masajul este folosit si pentru tulburari menstruale, precum si pentru unele probleme cu tractul gastrointestinal – constipatie. In plus, este benefic pentru imbunatatirea metabolismului, somnului si episoadelor frecvente de insomnie. O procedura poate dura de la 45 de minute la o ora, in functie de dorinta clientului.