Echipamentul folosit de cadrele medicale din domeniul sanatatii trebuie sa indeplineasca doua roluri importante: de protectie impotriva contaminarii cu diverse patologii contagioase, dar si de imagine, transmitand o oarecare siguranta si profesionalism in randul pacientilor.
Din echipamentul acestora nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma halatul medical, care amplifica protectia, dar care si completeaza perfect vestimentatia. Pentru a rezista cu trecerea timpului, conteaza foarte mult sa se tina cont de un protocol de curatare si intretinere. In cele ce urmeaza sunt prezentate cateva dintre etapele de care trebuie sa se tina cont pentru o rezistenta excelenta.
Inlaturarea petelor si zonelor intens contaminate
Halatele pe care se afla pete de sange, fluide corporale sau alte substante biologice trebuie sa fie curatate mult mai atent. Aceste zone pot fi tratate cu solutii speciale de indepartare a petelor sau dezinfectanti specifici pentru utilizarea in spitale. Conteaza foarte mult ca acest proces sa fie efectuat cu manusi de protectie, pentru a nu intra in contact cu bacterii, microbi sau virusuri periculoase.
Spalarea la temperaturi ridicate
Halatele medicale trebuie spalate la temperaturi ridicate (cel putin 60°C) pentru a distruge bacteriile si virusurile care ar putea fi prezente. Alaturi de un detergent puternic si de agenti dezinfectanti, aceasta etapa este importanta pentru igienizarea eficienta a materialelor. In spitale sau clinici, masinile de spalat industriale sunt adesea echipate cu programe speciale pentru echipamente medicale, care respecta aceste standarde.
Halat medical | TesaMedical.ro
Clatirea si uscarea corecta
Dupa spalare, halatele trebuie clatite foarte bine pentru a elimina orice urma de detergent sau dezinfectant. La final, acestea trebuie sa fie uscate in intregime, pentru ca umiditatea poate incuraja dezvoltarea microbilor. Din fericire, halatele medicale prezente in oferta TesaMedical.ro sunt realizate din materiale de incredere, care fac fata spalarilor multiple si temperaturilor ridicate.
Sterilizarea suplimentara (in cazul in care este necesar)
In anumite contexte, este nevoie de o sterilizare suplimentara a halatelor, cum ar fi cele care se folosesc in salile de operatie sau in departamentele de terapie intensiva.
Avand in vedere ca halatele medicale sunt supuse in fiecare zi riscului de contaminare, conteaza foarte mult ca utilizatorii sa tina cont de intregul proces de curatare, igienizare si intretinere.