Ingrediente pentru blat:

  • 3 linguri zahar;
  • 3 linguri faina;
  • 1 lingura ulei;
  • 3 oua;
  • esenta de vanilie.

Ingrediente pentru spuma de ciocolata:

  • 3 linguri ciocolata tocata marunt;
  • 4 albusuri;
  • 4 linguri zahar.

Ingrediente pentru ornat:

  • 3 linguri smantana 20% grasime;
  • 3 linguri zahar;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • 200 ml smantana pentru frisca.

Ingrediente pentru caramel:

3 linguri zahar.

Mod de preparare blat:

Separati la cele trei oua albusurile de galbenusuri. Mixati cele trei albusuri pana ce obtineti o spuma tare – nu uitati sa le presarati un praf de sare. Adaugati trei linguri de zahar si se mixati pana obtineti o spuma densa si lucioasa. Spuma trebuie sa se “tina” in momentul in care scoateti palete mixerului din castron. Frecati ca pentru maioneza, cu ulei si esenta de vanilie, trei galbenusuri. Aceasta compozitie o turnati peste albusuri si omogenizati. Incorporati trei linguri de faina (in care ati pus in prealabil plicul de praf de copt). Compozitia obtinuta in acest fel o puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava ideala are 18 cm diametru. Coaceti blatul aproximativ 30 minute,  la foc mediu, dupa care puneti-l la racit.

Mod de preparare caramel:

Caramelizati trei linguri de zahar,  apoi “tapetati” un vas, cu diametru similar tavii in care am copt blatul, cu caramelul obtinut.

Mod de preparare spuma de ciocolata:

Separati la patru oua albusurile de galbenusuri. Mixati cele patru albusuri pana ce obtineti o spuma tare –presarati un praf de sare peste acestea. Adaugati patru linguri de zahar si mixati pana obtineti o spuma densa si lucioasa. Spuma trebuie sa se “tina” in momentul in care scoateti palete mixerului din castron. Adaugati in acest amestec 3 linguri ciocolata tocata marunt si amestecati cu o spatula.

Asamblare

Turnati in vasul “tapetat” cu caramel spuma de ciocolata. Apoi, puneti acest vas in altul mai mare, plin aproximativ jumatate cu apa. Puneti la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, apoi scoateti vasul si lasati la racit. Ulterior rasturnati continutul vasului pe un platou.

Decor:

Intre timp mixati 200 ml smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Cand considerati ca incepe sa fie consistenta adaugati un plic de zahar vanilat si trei linguri de smantana si continuati sa mixati pana ce devine ferma. Ornati tortul si puneti-l la frigider pana la momentul servirii.