Chiar daca multi nu isi aduc aminte, anii 2000 au avut o majora influenta asupra modului in care internetul functioneaza in prezent. Acesta este deceniul responsabil pentru dependenta de smartphonuri si de social media, iar evenimentele care au dus la producerea acestor efecte sunt fara doar si poate lansarea platformei Twitter in luna martie a anului 2006 si lansarea celebrului Facebook in luna septembrie a aceluiasi an. Este mai mult decat evident ca internetul s-a imbunatatit in mod considerabil datorita acestor doua servicii care au reusit sa introduca news feed-ul catre un public de masa.
Desi acest lucru a insemnat o schimbare radicala a modului in care oamenii consuma informatiile. Cu ajutorul retelelor de socializare, stirile erau distribuite mult mai rapid si mult eficient catre un numar mult mai mare de oameni. Reversul medaliei insa a dus la aparitia unor bule de filtrare, la depenedenta fata de social media, dar mai ales la o falsa distribuire a stirilor. Campaniile de dezinformare au avut consecinte grave asupra relatiilor din SUA si tarile din strainatate si totul datorita stirilor distribuite in mod automat fara o verificare solida in prealabil.
Este mai mult decat evident faptul ca dezinformarea pe internet a existat dintotdeauna, insa retelele de socializare au reusit sa redirectioneze audientele intr-o anumita directie. Fluxurile au servit ca o conducta perfecta pentru raspandirea falselor informatii ceea ce inseamna ca audienta a fost usor de manipulat.
Autoritatile de reglementare din intreaga lume fac reale presiuni astfel incat Facebook si Twitter depun eforturi inimaginabile pentru a stopa dezinformarile. Stirile false sunt atent verificate prin folosirea inteligentei artificiale care lupta in permanenta cu conturile false. Munca este titanica, insa opinia publica are dreptul sa primeasca informatii valide, iar retelele de socializare au datoria sa stopeze orice tentativa de dezinformare.
Cu un singur click, oamenii au acces la o serie intreaga de informatii legate de cunoscuti, de prieteni, colegi de munca sau vedete de peste ocean. Fiecare utilizator isi expune o parte din viata in mediul virtual astfel incat conexiunea se realizeaza simplu si eficient.