Ateroscleroza este o boala cronica, progresiva, in care se formeaza placi in peretii arterelor. Aceste placi se formeaza prin depuneri de colesterol si alte lipide, calciu si celule mari inflamatorii numite macrofage. Odata ce o placa este prezenta intr-o artera, aceasta poate provoca mai multe tipuri de probleme.

In primul rand, placile pot sa iasa prin artera, provocand eventual o obstructie partiala sau completa a fluxului sanguin.

In al doilea rand, placile pot provoca tromboza arteriala. Tromboza arteriala apare atunci cand o placa se rupe brusc, determinand formarea unui tromb (cheag de sange). Tromboza poate duce la o ocluzie brusca a arterei. O problema medicala produsa de ruptura placii este sindromul coronarian acut (ACS).

In al treilea rand, placile pot slabi peretele arterei, determinand o balonare a arterei pentru a forma ceea ce se numeste anevrism. Ruptura unui anevrism produce adesea o sangerare interna severa. Un anevrism aortic este un exemplu al unui astfel de eveniment.

Alte probleme medicale comune cauzate de ateroscleroza includ accidentele vasculare cerebrale, boala arteriala periferica si boala renala.

Cauze

Principala cauza fundamentala a aterosclerozei nu a fost pe deplin stabilita. Cu toate acestea, multi factori care contribuie la ateroscleroza au fost identificati, incluzand:

  • Predispozitia genetica – tendinta de ateroscleroza se desfasoara in mod clar in familii. Oricine a carui rude apropiate (parinti, frati, unchi si matusi) au avut ateroscleroza ar trebui sa profite de fiecare ocazie pentru a-si reduce proprii factori de risc.

  • Colesterol, anomalii – nivelurile ridicate de colesterol LDL in sange si nivelurile scazute ale colesterolului HDL sunt asociate cu ateroscleroza.

  • Hipertensiune

  • Fumat

  • Stil de viata sedentar

  • Obezitatea

  • Diabet

In culturile occidentale, chiar si in copilarie si in adolescenta, arterele sufera de obicei schimbari precoce ale aterosclerozei. Ateroscleroza incepe ca o boala progresiva, care de obicei se va dezvolta pe o perioada de decenii inainte de a incepe vreodata sa produca simptome.

Ateroscleroza afecteaza in mod obisnuit arterele coronare, ducand la angina si infarct miocardic, arterele cerebrale care duc la accident vascular cerebral, arterele renale, care duc la boli renale, aorta, conducand la anevrism aortic si vasele de sange ale bratelor si (mai ales) picioarele, ducand la boala arteriala periferica, ulceratii si modificari ale pielii.