Nu de putine ori se intampla ca obezitatea sa apara la copii si la adolescenti, atunci cand acestia au un aport prea mare de grasimi, cand mananca in exces, cand consuma mancare de tip junk-food si fast-food, cand nu fac miscare, sunt dependenti de telefon sau consuma foarte multe dulciuri. Obezitatea mai poate avea drept cauze factori genetici, functionarea anormala a glandei endocrine, insa factorii de mediu joaca un rol important in instalarea obezitatii.

Un copil obez va fi un adult cu probleme de greutate

Copiii obezi sunt, de regula, copii tristi. Acestia obosesc foarte repede, sunt foarte pofticiosi, insa dorintele le sunt in general reprimate de catre parintii care sunt ingrijorati de modul rapid in care iau in greutate. Dar, cel mai important, copiii obezi sunt tinta glumelor celorlalti colegi.

Gradul de obezitate din copilarie influenteaza, de regula, gradul de obezitate la maturitate. Copiii obezi au mai multe sanse sa ramana obezi ca adolescenti, intrucat se intampla foarte rar sa slabeasca suficient de mult.

Obezitatea din copilarie determina si riscul unei sanatati precare, indiferent daca adultul este sau nu obez. Cele mai frecvente probleme de sanatate care sunt asociate cu obezitatea sunt cardiopatia, diabetul, pancreatita, bolile ficatului, problemele ortopedice, problemele respiratorii, refluxul esofagian, dezvoltarea calculilor biliari sau a disfunctiilor stomacului. Excesul de greutate poate determina hipertensiunea arteriala, toleranta anormala a glucozei si probleme cardiovasculare.

Copiii obezi sunt, de regula, predispusi sa aiba rezultate slabe la invatatura, sa se izoleze din punct de vedere social, sa aiba perspective reduse in gasirea unui loc de munca si sa sufere de unele afectiuni precum bulimia. Mesele copioase, activitatea fizica redusa, consumul de alimente in exces, o dieta bogata in grasimi, dulciuri si carbohidrati sunt principalele motive pentru instalarea obezitatii.

Obezitatea este una dintre afectiunile cu care se confrunta copiii din societatea moderna din intreaga lume. Parintii ii pot ajuta inscriindu-i in programe speciale, oferindu-le o alimentatie sanatoasa si indemnandu-i sa faca un sport sau o activitate fizica.