In cele mai multe cazuri, alegerea tipului de jante pentru anvelopele auto este o chestiune de gust . Aceste accesorii aparent simple ajuta la imbunatatirea sigurantei si confortului la volan. De ele depinde, de exemplu, rigiditatea rotilor si influenteaza functionarea corecta a franelor si suspensiilor.

Exista 4 tipuri principale de jante pe piata: otel (numite si jante din tabla), aluminiu, magneziu si carbon. Prima este mai putin costisitoare si mai robusta. Pe de alta parte, celelalte 3 sunt realizate din materiale mai usoare. Costa mult mai mult, dar ofera masinii un aspect mai agresiv, mai sportiv, favorizand ventilatia sistemului de franare si optimizand consumul de combustibil.

Care sunt cele mai bune anvelope pentru iarna?

Dintre diferitele tipuri de jante, cele mai utilizate sunt otelul si aluminiul. Intrucat sunt un accesoriu fundamental pentru stabilitatea anvelopelor, este important sa se cunoasca diferentele reale dintre aceste 2 tipuri, mai ales in ceea ce priveste performanta in lunile reci.

Primul aspect de luat in considerare este ca, in ciuda celor mai bune caracteristici ale sale, atat estetice, cat si functionale, nu toate jantele din aluminiu sunt potrivite pentru conditiile de iarna.

Spre deosebire de cele din otel (mai durabile), versiunea din aluminiu este mai predispusa la coroziune. Aceasta inseamna ca iarna poate rugini de-a lungul marginii curbate. Fara o protectie adecvata, pot aparea mici bule, periculoase deoarece afecteaza etansarea rotii. Ca urmare, va avea loc o pierdere treptata a presiunii in anvelope, inrautatind considerabil experienta de conducere.

Pentru a evita acest tip de esec, unii producatori au dezvoltat un nou tip de jante din aluminiu, special pentru iarna. Practic, au un strat special de pulbere care le protejeaza impotriva oxidarii. Pentru cei care nu vor sa compromita estetica masinii in lunile de iarna, aceste modele sunt foarte recomandate.

Iarna, jantele de otel sunt mai bune

Jantele de otel cu cauciucuri de iarna nu prezinta un risc de siguranta, chiar si fara vreun tratament suplimentar. Materialul lor este semnificativ mai stabil si, prin urmare, mai putin vulnerabil la dezghetarea sarii, nisipului etc.

Jantele de otel pot rugini si ele, dar numai superficial si fara a le afecta proprietatile de stabilizare. Prin urmare, in vederea iernii, este indicat sa se monteze anvelope de iarna cu jante din otel.