Cuptorul este aparatul de uz casnic esential intr-o bucatarie. Trebuie remarcat faptul ca cuptorul electric incorporat multifunctional reprezinta astazi majoritatea achizitiilor de catre consumatori. 

Ce cuptor aleg?

Achizitionarea unui cuptor incorporabil ramane costisitoare, de aceea este important sa se cunoasca toate criteriile de luat in considerare inainte de cumparare: diferitele tipuri de cuptoare, metodele de gatit, instalarea, procedurile de curatare, programarea si toate functiile suplimentare concepute pentru a simplifica viata de zi cu zi.  Cuptoarele se pot clasifica dupa:

  • Tipul de energie: cuptor electric sau cuptor cu gaz;
  • Functia: cuptor traditional, cu convectie, multifunctional, cu abur, cuptor cu microunde.

Marea majoritate a cuptoarelor incorporabile prezentate pe piata sunt cuptoare electrice multifunctionale.

Cuptor electric sau cuptor cu gaz?

Cuptorul electric are avantajul de a fi potrivit pentru toate casele, deoarece o priza electrica este suficienta. Controlul gatitului este usor si precis. Este facilitata intretinerea (prin piroliza). Singurul dezavantaj este consumul de energie electrica, care este mai scump decat gazul.

Cuptorul cu gaz tinde sa dispara in favoarea cuptorului electric. Daca bucataria este deja conectata la gazul orasului, poate fi totusi o alternativa buna. Gatitul pe gaz este insa mai greu de stapanit. Dar odata ,,imblanzit”, performanta cuptorului cu gaz este foarte buna. Marele sau avantaj este ca nu usuca alimentele. Evident, pe cuptoarele pe gaz, vor fi functii si programe mult mai putin automate.

Cuptor traditional sau cuptor multifunctional?

Exista mai multe tipuri de cuptoare:
  • Cuptorul traditional (doar o singura functie)
  • Cuptorul multifunctional
  • Cuptor cu microunde
  • Cuptorul cu abur

Cuptorul traditional

Cuptorul traditional are o convectie naturala. Este cel mai standard si cel mai vechi sistem. Este, de asemenea, cel mai usor cuptor de utilizat. Aerul este incalzit de 2 rezistente (una in partea superioara si cealalta in partea inferioara).

Cuptorul multifunctional

Cuptor traditional sau cuptor cu convectie? Aceasta intrebare nu mai apare niciodata, deoarece astazi, 90% din cuptoarele vandute sunt multifunctionale, adica combina mai multe metode de gatit. Cu un cuptor multifunctional, va exista atat convectie naturala, cat si convectie fortata (aer cald). Poate avea chiar si functia abur sau cuptor cu microunde.

Cuptorul cu abur

Un cuptor cu abur 100% nu este inca utilizat pe scara larga. Este adesea achizitionat pe langa un cuptor multifunctional.

Marele avantaj al acestui tip de cuptor este acela de a asigura un gatit de calitate, sanatos, fara a adauga grasimi si fara a usca alimentele, ceea ce ajuta la mentinerea intregului aport de energie. Iar rezultatul este un preparat moale si gustos.