Copilul tau s-a nascut, ai devenit in sfarsit mama asa cum ai visat mereu. Ii oferi toata atentia ta, te straduiesti sa ii oferi cea mai buna educatie, dar cresterea si educarea unui copil nu este un lucru innascut. Atunci cum am putea sa fim cei mai buni parinti la fiecare etapa a dezvoltarii copilului?

Nu exista copilul perfect. Suntem cu totii parinti imperfecti. Iar acest lucru este absolut normal. In timpul vietii noastre de parinti, prioritatile noastre evolueaza si parerile si conceptiile se schimba. In acelasi ritm in care cresc si copiii nostri. Chiar daca principalul nostru scop este acela de a-i ajuta pe copiii nostri sa fie mai autonomi, noi, ca parinti, trecem atat prin etape magice cat si prin etape dificile.

Nou-nascut si copilarie. Atunci cand copilul vine pe lume, parintele trebuie, in primul si in primul rand, sa poata sa raspunda nevoilor sale fiziologice. Adica sa ii dea sa manance, sa bea, sa il schimbe, sa il adoarma… dar trebuie, in egala masura, sa creeze un sentiment de apartenenta, o legatura de iubire, de siguranta si de respect. La sugar, toate aceste momente dau nastere unor momente de tandrete. Beneficiile masajului nu mai sunt de exemplu de demonstrat, toata lumea le cunoaste.

Cuvantul de ordine este relaxarea. Nu are rost sa ii impui copilului propriul tau ritm de viata, nu ai cum. Tu trebuie sa te adaptezi ritmului sau de viata. O baie facuta in stres si in tensiune nu va avea efectul scontat, iti vei da si tu seama in cele din urma. Trebuie sa ai incredere in tine, in gesturile tale, in educatia oferita copilului tau.

Dupa ce copilul mai creste putin, scopul principal este acela de a-i canaliza in mod eficient frustrarile. Acestea se nasc din nevoi nesatisfacute. A fi un parinte bun pentru un copil inseamna, inainte de toate, a raspunde unei stabilitati. Iubeste-l, sustine-l, cearta-l atunci cand trebuie. Ajuta-l sa invete, sa se joace, sa exploreze, sa experimenteze pentru a contribui la dezvoltarea sa armonioasa. Copiii au nevoie de ritualuri, de sustinere, de complimente si de incurajari. Nu uita acest lucru.