Sistemele SSC (Soft Structured Carrier) sunt dintre cele mai populare sisteme de purtat copiii. Acestea sunt prevazute cu curele reglabile si catarame pentru fixare. Parintii trebuie sa fie prudenti in alegerea acestor tipuri de sisteme, deoarece unele dintre modele nu permit bebelusului sa aiba o pozitie adecvata varstei – acest lucru se aplica mai ales bebelusilor care au sub 6 luni, varsta la care isi pot sustine bine coloana si sunt capabili sa stea in sezut.

Sisteme ergonomice de tipul mei-tai reprezinta un compromis intre cele sub forma de esarfa si cele SSC. Acestea sunt realizate dintr-o bucata de material tesut cu doua curele care formeaza o centura de pus in talie si doua bretele lungi pentru a fi asezate pe umeri. Acest sistem se monteaza destul de usor, insa daca se doreste unul pentru un nou-nascut este nevoie de alegerea unui model care sa permita ajustarile necesare date fiind dimensiunile mici ale copilului si unghiul mic de deschidere a picioarelor.

Slingul cu inele reprezinta un sistem care se utilizeaza prin montarea pe un singur umar al parintelui. Acesta se ajusteaza cu ajutorul unor inele, montarea lui este foarte rapida, deci ideala pentru plimbari de moment. Faptul ca toata greutatea bebelusului se resimte pe un singur umar al parintelui poate fi pentru unii inconfortabila in cazul plimbarilor pentru perioade mai mari sau pe distante mai lungi. Unele dintre slingurile cu inele sunt croite fix, pe marimi, ceea ce nu permite purtarea lor de catre doua persoane diferite.

Esarfele (denumite si wrapuri) sunt sisteme realizate exclusiv dintr-o bucata mare de material tesut care trebuie legata pentru a aseza copilul – asadar, acestea sunt mai lungi, iar montarea lor este putin mai dificila. Odata ajustata si montata corect, esarfa este foarte confortabila, pentru ca aceasta repartizeaza bine greutatea bebelusului pe ambii umeri. De asemenea, esarfele pot fi utilizate pe perioade mari de timp. Exista doua tipuri de sisteme de acest fel: esarfele din material extensibil (wrapurile elastice) care pot fi utilizate pentru un nou-nascut si esarfele din material tesut (wrapurile tesute) care pot fi utilizate de la nastere pana la varsta de 3-4 ani sau pana cand copilul nu mai accepta sa fie purtat de catre parinte.