Unul dintre tipurile de carburanti care sunt folositi pentru alimentarea autovehiculelor, dar care este mai putin cunoscut, este gazul natural comprimant (GNC), motiv pentru care sunt necesare verificari speciale ale modului in care functioneaza autovehiculele respective, care pot fi efectuate intr-o statie ITP GNC.
Pe langa verificarile obisnuite, specifice inspectiei periodice, in cazul autovehiculelor care functioneaza cu GNC mai sunt verificate si modalitatea si legalitatea montarii acestor instalatii pe autovehiculul respectiv, precum si cantitatea de noxe pe care acesta le elimina atat cand functioneaza pe benzina, cat si pe GNC.
Unde poate fi gasita o statie ITP GNC?
Acest tip de carburant este unul relativ nou si care a intrat de curand pe piata din Romania, de aceea statiile de alimentare si de inspectie tehnica periodica pentru autovehiculele care functioneaza cu acest tip de combustibil sunt destul de putine. Totusi, numarul acestora este intr-o crestere continua in ultima perioada.
De exemplu, daca prima statie ITP GNC din tara a fost inaugurata in anul 2016, in prezent numarul acestora este mult mai mare, una dintre statiile ITP care efectueaza atat inspectii periodice obisnuite, cat si pentru autovehiculele pe GNC este BetaITP.ro, la care pot apela toti posesorii de astfel de autovehicule, indiferent de tipul acestora.
Statie ITP GNC | ITP din Rahova | BetaITP.ro
Ce acte sunt necesare in cazul efectuarii ITP-ului?
Indiferent de tipul de motorizare al autovehiculului, inspectia tehnica periodica presupune prezentarea unor anumitor documente ale masinii. Acestea sunt:
- cartea de identitate a autovehiculului;
- certificatul de inmatriculare;
- polita RCA valabila;
- carte de identitate a soferului care conduce masina respectiva.
Perioada de valabilitate a ITP-ului variaza in functie de tipul autovehiculului si de vechimea acestuia. De exemplu, in cazul autoturismelor mai vechi de 10 ani, proprietarii acestora trebuie sa se prezinte la o statie ITP din Rahova sau din zona in care locuiesc pentru reinnoirea acesteia.
In caz contrar, acestia vor primi o amenda destul de mare, fiind totodata confiscat si certificatul de inamtriculare, care nu va putea fi recuperat decat dupa efectuarea inspectiei tehnice periodice in unitatile proprii RAR.
Prin urmare, costurile mici pe care o astfel de verificare le presupune nu justifica asumarea unui asemenea risc.