Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau, astfel incat dorinta de a urma cursurile prescolare si de a interactiona cu ceilalti copii poate aparea in ritmuri diferite. Unii bebelusi o pot face deja la 18 luni, in timp ce altii au nevoie de 3-4 ani pentru a merge la cresa sau gradinita. Insa inainte de a face acest pas, parintii trebuie sa ia in considerare urmatoarele:

  • Poate copilul sa lucreze independent?

Copilul ar trebui sa se poata concentra pe finalizarea unui puzzle, desen sau asamblarea unei structuri din blocuri fara supravegherea si asistenta adultilor. Daca nu poate, parintele poate incerca sa-l ajute sa-si dezvolte aceasta abilitate acasa. Apoi il va lasa sa lucreze singur finalizarea activitatii fara ca el sa fie prezent in camera.

  • Poate avea grija de sine in cel mai elementar mod?

Majoritatea institutiilor accepta copiii care pot folosi toaleta sau sunt deja aproape de a face acest lucru. Daca un copil se afla la pragul acestor abilitati, exemplul celorlalti copii este adesea motivant.

Isi poate spala si usca mainile? Poate sa manance stand linistit pe un scaun sau pe podea fara supraveghere constanta?

  • Poate el/ea sa participe la lectiile de grup?

Aceasta este o abilitate pe care o va dezvolta la varsta prescolara, dar trebuie sa fie gata sa inceapa. Trebuie sa fie capabil sa stea in cerc si sa asculte profesorul si alti copii si sa se concentreze pe povestile si jocurile prezentate in grup.

Programele de biblioteca, grupurile de copii si „diminetile in aer liber cu mama” organizate sunt exemple de cadru in care se poate observa daca copilul poate face parte dintr-un grup.

  • Poate fi lasat singur cateva ore?

Daca copilul este tolerant cu o dadaca sau doreste sa mearga la gradinita, sunt sanse sa fie gata sa mearga la gradinita, dar toti copiii au nevoie de putin sprijin si timp pentru a se adapta. Cu toate acestea, daca bebelusul inca o tine pe mama de fusta si plange, trebuie obisnuit treptat cu perioade de separare mai lungi.

Daca copilul nu este pregatit pentru gradinita, parintii trebuie sa astepte momentul potrivit, pentru ca micutul sa aiba o experienta fericita si pozitiva prima data cand merge acolo.