Cele mai bune biografii sunt acele carti ce fac exact acest lucru: dau viata subiectilor lor. O biografie extraordinara nu este doar o lista de evenimente care s-au intamplat cuiva. Mai degraba, ar trebui sa teasa o naratiune si sa spuna o poveste, aproape la fel ca un roman. In acest fel, biografia difera de restul non-fictiunii. Iata cateva dintre cele mai reusite carti, din aceasta categorie:

  • O minte sclipitoare”, de Sylvia Nasar

Nasar exploreaza amanuntit prestigioasa cariera a lui John Nash, de la inceputurile sale la MIT pana la activitatea sa la RAND Corporation – precum si lupta interna pe care matematicianul a dus-o impotriva schizofreniei, o tulburare care i-a dezechilibrat viata.

  • Alexander Hamilton”, de Ron Chernow

Alexander Hamilton”, de Ron Chernow, nu este doar sursa de inspiratie pentru un musical de succes de pe Broadway, ci si o opera de geniu creativ. Aceasta lucrare masiva de peste 800 de pagini detaliaza fiecare moment cunoscut din viata celui mai tanar Parinte Fondator: de la rolul sau in Razboiul de Independenta si in guvernul american timpuriu pana la relatia sa sordida (si care, in cele din urma, i-a distrus cariera) cu Maria Reynolds.

  • Churchill: A Life”, de Martin Gilbert

Desi s-au incercat multe biografii ale acestuia, cea a lui Gilbert este autoritatea finala in ceea ce priveste Winston Churchill – considerat de multi drept cel mai mare prim-ministru britanic din toate timpurile. Un echilibru abil intre cercetari aprofundate si detalii desenate intim, face din aceasta biografie un omagiu perfect adus omului mercurial care a condus Marea Britanie in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

  • Frida: A Biography of Frida Kahlo”, de Hayden Herrera

Biografia realizata de Herrera in 1983 despre renumita pictorita Frida Kahlo, unul dintre cele mai cunoscute nume din arta moderna, a devenit de atunci cea mai importanta carte despre viata acesteia. Si, desi Kahlo a indurat, fara indoiala, o mare suferinta (un accident ingrozitor cand avea 18 ani, un sot care avea aventuri constante), punctul central al cartii nu este durerea ei.

Alte mentiuni onorabile: ”Into the Wild”, de Jon Krakauer, ”Napoleon: A Life”, de Andrew Roberts si ”Prince: A Private View”, de Afshin Shahidi.