Cipru este o insula si un stat al Uniunii Europene (din 2004) situat in bazinul Levantin al Marii Mediterane, la sud de Turcia si la vest de Siria si Liban.  Insula – a carei treime nordica de limba turca este revendicata de Turcia din 1983 – are 2 limbi oficiale: turca si greaca.

Luminata de soare 330 de zile pe an, insula are un bogat patrimoniu istoric, plaje frumoase, un splendid hinterland montan, o bogata cultura si a fost mereu ravnita de-a lungul istoriei de catre fenicieni, persani, egipteni, greci, bizantini, romani, venetieni, otomani si englezi.

Este singura insula prezenta geografic in Asia si are o populatie de 854.802 de locuitori.  Cipru, o rascruce de culturi, are, de asemenea, multe statiuni la malul marii, unde turistii pot petrece un sejur idilic.

  • Nicosia si Troodos

In centrul insulei se afla Nicosia, Troodos si un lant de munti, inclusiv faimosul Muntele Olimp, care culmineaza la 1.952 metri.

Nicosia, capitala, este considerata unul dintre cele mai vechi orase din lume. Orasul tuturor dorintelor de-a lungul istoriei, sederea in Nicosia 1 zi sau 2 este de neuitat.

Privelistea panoramica la Muzeul Ledra, plimbarea pe jos in centrul vechi, vizitarea multor muzee din vechiul oras venetian: Muzeul Bizantin sau Muzeul Ciprului sunt doar cateva obiective turistice care nu trebuie ratate.

In partea de sud, turistii pot face drumetii pe lantul Muntelui Olimp si pot vizita satele tipice, cum ar fi Lefkara, Troodos, Agros.

  • Larnaca

Larnaca are totul pentru a seduce toate tipurile de public: familii, cupluri, prieteni, tineri si batrani, petrecaretii, iubitori de natura sau plaje paradisiace. Turistii pot trece prin jurul lacului sarat din Larnaca.

Este, de asemenea, cunoscuta pentru ca are plaje lungi cu ape turcoaz. Manastirea Stavrovouni, apeductul Kamares si satul Kiti se numara printre vizitele obligatorii din Larnaca.

  • Limassol

Cu 175.000 de locuitori, Limassol este al doilea oras ca marime din Cipru. Aici abunda modernitatea si turismul european. Pe faleza, numeroase hoteluri, baruri si restaurante se intind pe plaja – zona este foarte urbanizata si densa. Cu toate acestea, in afara centrului orasului, vegetatia isi recupereaza drepturile asupra betonului, iar plajele devin mai linistite.

Tot farmecul din Limassol – case vechi si alei pitoresti si colorate – se limiteaza la cartierele populare, langa castel si marea moschee. La vest, situl antic Kourion – cu teatrul sau greco-roman – este o vizita obligatorie intr-o calatorie in Cipru.