Urmatoarele tratamente sunt utilizate in mod obisnuit pentru polipii nazali:
Steroizi
Medicul poate prescrie un spray cu steroizi sau picaturi de nas, care vor micsora polipii prin reducerea inflamatiei. Acest tratament este mai frecvent la pacientii cu unul sau mai multi polipi mici. Efectele secundare pot include:
- durere in gat
- durere de cap
- sangerari nazale.
Tablete cu steroizi
In cazurile de polipi mai mari sau inflamatii mai severe, pacientului i se pot prescrie tablete cu steroizi; fie singure, fie pentru a fi luate impreuna cu un spray nazal. Desi comprimatele de steroizi sunt foarte eficiente la micsorarea polipilor, exista riscul unor efecte secundare mai grave, cum ar fi cresterea in greutate – ar trebui luate cel mult cateva saptamani.
Alte medicamente
Alte medicamente pot fi administrate pentru a trata afectiuni care agraveaza inflamatia. Exemplele includ antihistaminice pentru alergii, antibiotice pentru infectii bacteriene si medicamente antifungice pentru alergii fungice.
Chirurgie
Chirurgia este utilizata numai daca polipii sunt foarte mari sau daca pacientul nu a raspuns bine la alte tratamente.
Polipectomie
Aceasta este cea mai comuna procedura pentru indepartarea polipilor. Pacientului i se administreaza fie un anestezic local, fie general. Un tub lung si subtire cu o camera video este introdus in nasul si sinusurile pacientului.
Polipii sunt decupati apoi folosind instrumente chirurgicale. Uneori, chirurgul poate elimina bucati mici de os din nas pentru a deschide pasajul nazal.
Dupa operatie, pacientului i se va prescrie cel mai probabil un spray nazal cu corticosteroizi pentru a preveni recurenta. Unii medici recomanda utilizarea unei clatiri saline (cu apa sarata) pentru a ajuta la vindecarea post-chirurgicala.
Complicatii
Uneori, un polip mare sau un grup de polipi poate bloca fluxul de aer si scurgerea fluidelor din sinusuri sau cavitatea nazala; acest lucru poate duce la urmatoarele posibile complicatii:
-
infectii cronice sau frecvente ale sinusurilor
-
apnee obstructiva in somn.
Structura fetei poate fi modificata, ducand la o vedere dubla. Uneori, ochii pot fi separati mai mult decat in mod normal (mai frecvent la pacientii cu fibroza chistica).