Bronsita este o boala foarte frecventa a sistemului respirator: un individ poate fi afectat cel putin o data in timpul vietii. Aceasta inflamatie a bronhiilor, poate fi impartita in doua tipuri: bronsita acuta si bronsita cronica. Prima dureaza de obicei 2 pana la 3 saptamani, in timp ce a doua poate dura mai mult de 3 luni pe an. Tusea, mucusul si alte simptome ale acestei boli pot fi atenuate cu remedii naturale.

  • Iedera

Utilizata timp de mai multe decenii intr-un cadru medicinal, iedera este recunoscuta pentru tratamentul infectiilor si inflamatiilor tractului respirator, precum si pentru simptomele bronsitei cronice. Unele studii clinice au dus la concluzia ca aceasta planta poate fi eficienta in ameliorarea simptomelor bronsitei acute si cronice, in special prin cresterea alimentarii cu aer la plamani si reducerea tusei excesive.

  • Dozare:

Infuzie – se pun 0,3 g de frunze uscate in 150 ml de apa clocotita timp de zece minute. Se bea pana la trei cani pe zi.

  • Eucalipt

Utilizarea eucaliptului, atat intern cat si extern, este aprobata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Proprietatile medicinale ale acestei plante sunt, potrivit cercetatorilor, atribuite mai ales eucaliptolului sau cineolei, continute in frunzele sale. Uleiul esential ar fi, de asemenea, compus din 70% pana la 85%. Doua studii clinice au aratat rezultate bune in reducerea tusei si a productiei de sputa la pacientii cu bronsita cronica.

  • Dozare:

Se infuzeaza 2 g pana la 3 g de frunze uscate in 150 ml de apa clocotita timp de 10 minute. Se bea 2 cani pe zi.

Tinctura (1: 5) – se iau 10 ml pana la 15 ml, de doua ori pe zi.

Ulei esential – se iau 0,3 ml pana la 0,6 ml pe zi (2 pana la 6 picaturi). A se consulta un aromaterapist calificat inainte de a lua intern ulei esential de eucalipt. Nu se administreaza copiilor mici sau femeilor insarcinate.

  • Lemnul dulce

Utilizarea acestei radacini, are efectul de a calma durerea asociata cu inflamatia bronhiilor. In plus, contine glicirizina, o substanta eficienta in combaterea multor virusi.

  • Dozare:

Radacini uscate – de la 5 g la 15 g pe zi, impartit in 3 ori pe parcursul zilei. Se ia dupa fiecare masa sub forma de pulbere, infuzie sau decoct (de la 2 g la 5 g in 150 ml apa).