Adesea oamenii isi pun intrebarea: ,,Cate kg ar trebui sa cantaresc?” – insa ei trebuie sa stie ca nu exista o greutate ideala pentru fiecare persoana, deoarece exista un numar de factori diferiti implicati in acest rol. Acestia includ varsta, raportul muscular-grasime, inaltimea, sexul si distributia grasimilor corporale sau forma corpului.
Excesul de greutate poate afecta riscul unei persoane de a dezvolta o serie de afectiuni de sanatate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala si probleme cardiovasculare. Nu toti cei care au o greutate suplimentara dezvolta probleme de sanatate. Cu toate acestea, cercetatorii considera ca, in timp ce aceste kilograme in plus ar putea sa nu afecteze in prezent sanatatea unei persoane, lipsa managementului poate duce la probleme in viitor.
Iata 3 moduri de a determina greutate ideala:
- Metoda 1: Indicele masei corporale (IMC)
Indicele de masa corporala este un instrument comun pentru a decide daca o persoana are o greutate corporala adecvata. Acesta masoara greutatea unei persoane in raport cu inaltimea ei.
- Conform Institutelor Nationale de Sanatate:
Un IMC mai mic de 18,5 inseamna ca o persoana este subponderala.
Un IMC cuprins intre 18,5 si 24,9 este ideal.
Un IMC cuprins intre 25 si 29,9 este supraponderal.
Un IMC de peste 30 indica obezitate.
Masurarea taliei pana la sold a unei persoane compara marimea taliei cu cea a soldurilor. Cercetarile au aratat ca persoanele care au mai multa grasime corporala in jurul mijlocului lor au mai multe sanse sa dezvolte boli cardiovasculare si diabet.
Cu cat dimensiunea taliei este mai mare in proportie cu soldurile, cu atat este mai mare riscul. Din acest motiv, raportul talie-sold este un instrument util pentru a calcula daca o persoana are o greutate si o dimensiune sanatoasa.
- Metoda 3: raport talie – inaltime
Raportul dintre talie si inaltime este un alt instrument care ar putea prezice mai eficient riscul de boli de inima si diabet decat IMC. O persoana a carei dimensiune a taliei este mai mica de jumatate din inaltimea ei are un risc mai mic de complicatii pentru sanatate care pot pune viata in pericol.
Pentru a calcula aceasta metoda o persoana ar trebui sa-si imparta marimea taliei la inaltime. Daca raspunsul este de 0,5 sau mai putin, sansele sunt ca acestea sa aiba o greutate sanatoasa.