Tratamentele antiinflamatoare la animale sunt recomandate in multe afectiuni – asa cum sugereaza si numele lor – impotriva inflamatiei, dar si impotriva durerii si a febrei. Aceste molecule sunt, totusi, medicamente si este important ca oamenii sa le cunoasca efectele adverse si contraindicatiile, pentru a nu provoca animalului, tulburari grave.

Utilizarea lor este pentru:

  • evitarea oricarei dureri in timpul si dupa o interventie chirurgicala;
  • tratarea crizelor inflamatorii acute (ca in momentul aparitiei osteoartritei);
  • calmarea tusei in anumite afectiuni respiratorii;
  • lupta impotriva febrei (in asociere cu antibiotice in caz de infectie);
  • prelungirea vietii animalelor care sufera de boli incurabile.

Utilizarea lor este foarte frecventa si fiecare proprietar de animale de companie le are in general acasa (fie ca sunt forme umane sau veterinare).

Cu toate acestea, ei trebuie sa aiba grija cu auto-medicatia – aceste medicamente sunt contraindicate in anumite patologii si pot avea efecte secundare semnificative in timpul supradozajului, administrarii prelungite sau utilizarii la anumite animale.

Tulburari digestive

Animalele domestice prezinta in mod natural flora bacteriana nepatogena in intestinele lor. Medicamentele antiinflamatoare vor dezechilibra aceasta flora (prin modificarea pH-ului intestinal sau prin distrugerea anumitor populatii bacteriene) si pot provoca apoi aparitia unor afectiuni digestive, cum ar fi diareea severa.

In plus, ca si la om, multe medicamente antiinflamatoare slabesc mucoasa stomacului si a intestinelor. Utilizarea lor prelungita poate duce la aparitia ulcerelor pe mucoasa digestiva. Repercusiunile administrarii medicamentelor antiinflamatoare pe tractul digestiv pot fi limitate de administrarea medicamentului in timpul mesei si de utilizarea de antiacide sau protectoare ale mucoasei digestive pe parcursul tratamentului antiinflamator.

Cele mai noi generatii de medicamente antiinflamatoare sunt semnificativ mai putin daunatoare la nivel digestiv si, prin urmare, pot fi prescrise pentru perioade mai lungi (in special in afectiuni cronice, cum ar fi artroza). Medicul veterinar va putea spune care sunt aceste medicamente.

Medicamentele antiinflamatoare sunt esentiale in multe situatii, iar unele dintre proprietatile lor continua sa fie descoperite si astazi (utilizarea in special in lupta impotriva cancerului ).

Cu toate acestea, astfel de medicamente nu trebuie administrate fara recomandarea medicului veterinar – pot fi toxice la anumite animale, pot avea efecte secundare semnificative in caz de supradozaj sau la animale care sufera deja de o patologie (insuficienta renala, ulceratii hepatice, gastrice).