Adoptarea primului caine ca animal de companie reprezinta o decizie care nu trebuie luata cu prea mare usurinta si niciodata ca pe un capriciu. Un animal care urmeaza sa traiasca intr-o casa alaturi de proprietari ocupa un loc considerabil chiar daca este de talie mica, iar acest lucru se poate intampla pentru urmatorii cincisprezece ani. Costurile alimentare, costurile veterinare si achizitiile de accesorii, toate trebuie luate in calcul inainte de adoptarea unui caine.

  • Calcularea bugetului necesar pentru cresterea cainelui

Un caine, indiferent de dimensiunea lui, implica un buget real care nu trebuie trecut cu vederea. Este imposibil de evaluat costul anual fix al unui caine, insa oricine isi poate face o idee aproximativa despre cheltuielile esentiale daca se au in vedere costurile veterinare (vaccinuri, deparazitare, sterilizare, consultatii diverse), costurile alimentare (costurile variaza in functie de dimensiunea cainelui si de tipul si calitatea alimentelor) si diversele accesorii (acestea au preturi foarte variabile, dar sunt esentiale: o lesa, un lant, un cos, boluri pentru apa si mancare, jucarii sau cutie de transport, fiecare poate fi important).

  • Verificarea spatiului si timpului disponibil pentru caine

De retinut ca cel mai important lucru pentru un caine este ca stapanul sa poata sa petreaca timp suficient cu el. Cate ore pe zi sunt necesare pentru un caine? Astfel incat sa poata fi scos la plimbare, la modul ideal de trei ori pe zi, cel putin de doua ori pentru nevoile naturale si o plimbare mai lunga pentru a se juca si pentru a avea contact cu alti caini, dar si acasa pentru curatarea bolurilor, pentru a-l peria sau spala, pentru joaca zilnica. Si spatiul este un aspect important care trebuie luat in calcul.

  • Catelus sau caine?

Un pui de caine este cea mai atractiva alegere. Catelul care creste in familie devine membru cu drepturi depline, insa este nevoie de mai mult timp pentru cresterea si educarea lui. Cainele adult are deja un istoric cu care vine, anumite obiceiuri, dar este si mai linistit decat un catelus dornic mereu de joaca.

  • Mascul sau femela?

Masculul este mai mare si, prin urmare, mai puternic decat femelele, are un temperament mai dominant, este mai activ si poate fi mai agresiv. Femelele sunt de obicei mai linistite, mai usor de antrenat, insa este foarte importanta sterilizarea lor, pentru ca sunt in calduri de doua ori pe ani, timp de cel putin o saptamana.