Tromboza venoasa este rezultatul unui cheag de sange care blocheaza fluxul de sange intr-o vena. Se manifesta prin durere la nivelul membrului afectat, cu sau fara umflaturi. Tromboza poate aparea in orice vena a corpului, dar este mai frecventa la nivelul extremitatilor inferioare.

Exista tromboflebita superficiala a trombozei venoase profunde, care este o afectiune mai grava. Dupa cum sugereaza si numele, tromboza superficiala afecteaza venele care sunt aproape de suprafata pielii, in timp ce tromboza profunda afecteaza sistemul venos profund.

Tromboza venoasa profunda, daca nu este diagnosticata sau tratata devreme, poate avea consecinte grave. Un fragment dintr-un cheag de sange poate migra apoi la plamani si poate da nastere la embolie pulmonara care poate fi fatala.

Tromboza venoasa superficiala este mai putin grava. Cu toate acestea, nu trebuie banalizat, deoarece se poate dezvolta in cele din urma in tromboza profunda.

Simptome tromboza venoasa

Tromboza venoasa profunda este adesea insotita de durere. Acest lucru se datoreaza tensiunii musculare cauzata de stagnarea sangelui in venele din aval.

Alte simptome pot fi prezente, cum ar fi edem (picior umflat), roseata, caldura, dilatarea venelor superficiale. Prezenta dificultatilor de respiratie sau durerea toracica sunt semne de severitate care duc la suspiciunea de embolie pulmonara. In acest caz, sunt necesare consultari urgente si tratament prompt.

Cauze

In aproape 50% din tromboze, cauza este necunoscuta; tromboza venoasa este numita apoi „idiopatica” sau „primara”. Trei mecanisme principale sunt implicate in aparitia trombozei:

  • stagnarea sangelui intr-o vena (staza venoasa) care poate favoriza coagularea sangelui si, prin urmare, formarea unui cheag;
  • o anomalie in sistemul de coagulare care face ca sangele sa se coaguleze prea usor, ceea ce poate duce la formarea unui cheag de sange;
  • traumatism la peretele vasului de sange care determina stimularea sistemului de coagulare si astfel formarea unui cheag de sange.
Tratament

Ca tratament de prima linie, medicul va prescrie o terapie anticoagulanta de lunga durata pentru minimum 3 luni. Scopul acestui tratament este de a preveni progresia trombozei, formarea cheagului si dezvoltarea emboliei pulmonare. Anticoagulantele au capacitatea de a subtia sangele.

De asemenea, purtarea ciorapilor de compresie (prescrisa de medic) reduce durerea si previne aparitia sindromului post-trombotic sau a insuficientei venoase profunde.