Aftele bucale reprezinta o infectie frecventa in gura bebelusilor. Sunt cauzate de o ciuperca ca drojdia, Candida albicans. Pot fi iritante, dar sunt tratabile.

Este normal sa existe organisme de drojdie pe diferite parti ale corpului. In mod normal, acestea nu provoaca simptome. Insa daca exista mai multe decat de obicei sau sistemul imunitar nu poate face fata nivelurilor, pot aparea simptome.

Drojdia sau Candida pot aparea si in eruptii cutanate si in alte locuri umede, cum ar fi sub barbie. Poate afecta si mameloanele mamelor care alapteaza.

Nou-nascutii pot avea simptome de Candida la nastere sau la scurt timp dupa aceea. Aftele apar adesea in gura in primele saptamani sau luni de viata. Daca mameloanele unei mame care alapteaza sunt afectate, infectia poate fi transmisa sugarului. Nu este clar de ce unii sugari dezvolta simptome, in timp ce altii nu.

Aftele reprezinta cea mai frecventa infectie fungica orala la sugari si copii. De obicei nu sunt grave, dar poate fi inconfortabile si pot provoca dificultati la hranire.

Cauze afte bucale bebelusi

O cantitate mica de ciuperca Candida traieste in gura de cele mai multe ori. De obicei, este tinuta sub control de sistemul imunitar si de alte tipuri de germeni care, de asemenea, traiesc in mod normal in gura.

Cu toate acestea, atunci cand sistemul imunitar este mai slab, ciuperca poate creste, ducand la rani si leziuni in gura si pe limba.

Aftele orale pot aparea la copii, deoarece sistemul lor imunitar nu este inca maturizat. O infectie cu aftoza orala se poate intampla dupa tratamentul cu antibiotice, deoarece antibioticele reduc nivelul bacteriilor sanatoase din gura. Acest lucru permite proliferarea ciupercilor. Fara tratament, leziunile pot creste incet ca numar si dimensiune.

Tratament

Daca medicul diagnostica Candida, acesta va prescrie un tratament adecvat. Aftele orale la sugari dispar adesea in decurs de 2 saptamani. Uneori, un medic va prescrie picaturi sau un gel care trebuie raspandit in jurul gurii, nu doar pus pe limba. In cazul in care sugarul este alaptat, mameloanele mamei ar trebui sa fie tratate in acelasi timp.