Formarea tartrului dentar este astazi un fenomen destul de frecvent, in special in randul persoanelor in varsta si al fumatorilor inraiti. Acest lucru este facilitat de numeroase motive subiective:

  • nerespectarea regulilor de igiena orala: spalarea dintilor dupa fiecare masa;
  • perii moi ai unei periute de dinti si alegerea gresita a pastei;
  • boli ale organelor interne: tractul digestiv sau tulburarile metabolice;
  • lipsa de alimente proaspete grosiere in dieta: morcovi, napi, varza, mere etc.

Este imposibil sa se indeparteze acumularile de tartru acasa, fara a afecta smaltul dintilor. Acest proces se desfasoara in mai multe etape si necesita utilizarea unor cunostinte si instrumente stomatologice specifice.

Tartrul dentar – medote de eliminare

Astazi, metodele oferite iau in considerare toate contraindicatiile posibile pentru un pacient care solicita ajutor de la un dentist. Dar atunci cand viziteaza o clinica, pacientul trebuie sa informeze personalul medical in prealabil cu privire la bolile sale cronice. Cele mai frecvent utilizate tratamente sunt:

  • ultrasunete;
  • laser;
  • chimic.

Curatarea dintilor cu ultrasunete nu dureaza mai mult de o ora si se efectueaza nu mai mult de o data pe an. Aceasta procedura este contraindicata la copii, persoane cu boli cardiovasculare, leziuni infectioase ale cavitatii bucale. Procedura este complet nedureroasa.

Curatarea cu laser va contribui si ea la infrumusetarea zambetului. Cu toate acestea, o astfel de metoda nu este recomandata la umpluturi, deoarece albirea va fi inegala.

Daca este imposibil sa se utilizeze alte metode, de exemplu, datorita mobilitatii ridicate a dintilor, se poate utiliza o metoda chimica de indepartare a tartrului. Esenta sa consta in dizolvarea si indepartarea tartrului mecanic.

Specialistii ii vor sfatui pe cei interesati ce metoda este mai potrivita pentru ei dupa o examinare initiala. Aceste examinari preventive periodice la dentist ii vor ajuta sa evite procedurile medicale costisitoare si, de asemenea, mentin un zambet stralucitor timp de mai multi ani.

Curatarea profesionala a dintilor este un complex de masuri preventive menite sa imbunatateasca cavitatea bucala si sa redea aspectul estetic al dentitiei la culoarea sa naturala.

Procedurile de igiena sigure si nedureroase duc la normalizarea biocenozei orale si la cresterea imunitatii locale la pacient. Smaltul va capata o stralucire sanatoasa si o culoare naturala, iar in gura apare o senzatie placuta de prospetime si curatenie