Potrivit unei echipe de cercetatori, consumatorii de bauturi dietetice prezinta un risc la fel de mare de a suferi de boli cardiovasculare ca si cei care prefera bauturile traditionale cu zahar.

Care sunt diferentele dintre bauturile dietetice si bauturile cu zahar?

Asa-numitele bauturi dietetice contin indulcitori, cum ar fi aspartam sau sucraloza, care permit indulcirea produsului, cu putine sau deloc calorii adaugate la preparat, in timp ce bauturile zaharoase precum sucurile industriale sau bauturile racoritoare contin zahar adevarat.

Consumatorii de bauturi dietetice sunt la fel de expusi riscului

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au analizat datele dintr-un amplu studiu, care a implicat 104.760 de voluntari impartiti in trei grupuri: cei care nu consuma astfel de bauturi, consumatori de bauturi dietetice si consumatori de bauturi cu zahar.

In decurs de 10 ani, oamenii de stiinta au observat accidente cardiovasculare, atac de cord, infarct miocardic, angioplastie sau sindrom coronarian acut.

Potrivit rezultatelor studiului, consumatorii de bauturi zaharate si bauturi dietetice (cu indulcitori) au avut un risc mai mare de boli cardiovasculare decat non-consumatorii.

In total, dintre pacientii urmariti timp de 10 ani, 1379 au suferit de una dintre patologiile mentionate mai sus. Analiza datelor a aratat ca bautorii de bauturi cu zahar, indiferent daca sunt indulcitori (bauturi dietetice) sau zahar real, au avut un risc mult mai mare de probleme cardiace in comparatie cu persoanele care nu consuma.

Asadar, studiul sugereaza ca bauturile cu zaharuri artificiale s-ar putea sa nu fie un substitut sanatos pentru bauturile cu zahar.  Acest studiu nu este primul care arata cu degetul asupra riscurilor asociate consumului regulat de bauturi dietetice.

Alte studii spun ca acest obicei de consum a crescut riscul de diabet de tip 2, iar indulcitorii artificiali modifica bacteriile prezente la nivelul intestinului, cu efecte negative asupra sanatatii intregului organism.

Asadar, oamenii ar trebui sa fie precauti cu privire la bauturile dietetice. Doar pentru ca pe eticheta scrie ca sunt dietetice, nu inseamna ca sunt o alternativa sanatoasa la bauturile ce au un continut mare de zahar.