Semintele de canepa au un profil nutritional bogat si ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Multi oameni considera ca acestea sunt un superaliment.  Aceste seminte mici, maro, sunt bogate in proteine, fibre si acizi grasi sanatosi, inclusiv omega-3 si omega-6. Au efecte antioxidante si pot reduce simptomele numeroaselor afectiuni, imbunatatind sanatatea inimii, a pielii si a articulatiilor.

Beneficiile nutritionale

  • Aceste seminte sunt pline de compusi nutritivi, inclusiv:
Proteine

Semintele de canepa sunt o sursa completa de proteine, furnizand toti cei 9 aminoacizi esentiali. Semintele de canepa contin aproape la fel de multe proteine ​​ca soia. In fiecare 30 de grame (g) de seminte sau aproximativ 3 linguri, exista 9,46 g de proteine.

Aminoacizii sunt elementele de baza pentru toate proteinele. Organismul nu poate produce 9 dintre acesti acizi, asa ca o persoana trebuie sa-i absoarba prin dieta. Relativ putine alimente pe baza de plante sunt surse complete de proteine, ceea ce face din semintele de canepa un plus valoros pentru o dieta vegetariana sau vegana.

Semintele de canepa sunt bogate in special intr-un aminoacid numit arginina, care are beneficii pentru sanatatea inimii.

Grasimi nesaturate

Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor polinesaturate, in special acizii grasi omega-3, devin din ce in ce mai cunoscute. Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de acizi grasi esentiali, cum ar fi acidul alfa-linolenic (ALA), care este un omega-3.

Organismul nu poate produce acizi grasi esentiali, iar organismul trebuie sa-i absoarba din dieta. Raportul dintre omega-3 si omega-6 este, de asemenea, important. In general, oamenii tind sa manance prea multe omega-6 si prea putine omega-3, dar adaugarea semintelor de canepa in dieta poate ajuta la promovarea unui echilibru.

Fibra

O mare parte din fibrele dintr-o samanta de canepa se afla in corpul exterior sau in coaja. Cu toate acestea, chiar si fara coji, semintele de canepa sunt o sursa de fibre – 3 linguri contin aproximativ 1,2 g de fibre.

Minerale si vitamine

Semintele de canepa contin o gama impresionanta de vitamine si minerale si sunt bogate in special in:

  • vitamina E;
  • magneziu;
  • fosfor;
  • potasiu.