Cel mai bun moment pentru a introduce alimente solide este atunci cand copilul si-a dezvoltat abilitatile necesare pentru a manca. Medicii recomanda ca mamele care alapteaza sa astepte pana cand copilul lor are 6 luni.

Pentru a manca, bebelusii au nevoie de un control bun al capului si gatului si ar trebui sa poata sta pe un scaun inalt. Acest lucru nu se intampla de obicei pana la varsta de 4-6 luni. De asemenea, daca se incearca hranirea cu alimente solide inainte de aceasta varsta, se poate observa ca micutul impinge mancarea din gura la fel de repede pe cat aceasta este introdusa.

Bebelusii incep sa piarda acest reflex natural de lovire a limbii la 4-6 luni, apoi le va fi mai usor sa inceapa sa manance alimente solide. Asadar, trebuie asteptat pana cand copilul are cel putin 4 luni si prezinta aceste semne de pregatire inainte de inceperea solidelor. Bebelusii care incep alimente solide inainte de 4 luni au un risc mai mare de obezitate si alte probleme mai tarziu. De asemenea, nu sunt suficient de pregatiti pentru a inghiti in conditii de siguranta alimentele solide si se pot ineca cu mancarea.

Cum ar trebui sa introduc alimentele solide?

Cand va fi timpul potrivit, ar trebui sa se inceapa cu o cereala pentru bebelusi, fortificata cu un singur bob. Cerealele de orez au fost in mod traditional primul aliment pentru bebelusi, dar se poate incepe cu orice se prefera. La inceput cu 1 sau 2 linguri de cereale amestecate cu lapte matern, formula lapte praf sau apa.

O alta optiune buna este carnea bogata in fier. In aceasta etapa, solidele ar trebui sa fie oferite dupa o sesiune de alaptare, nu inainte. In acest fel, copilul primeste suficient lapte matern, care ar trebui sa fie principala sursa de nutritie a bebelusului pana la varsta de 1 an. Cand bebelusul primeste un aliment nou, ar trebui asteptat cateva zile pana la introducerea de alte alimente noi pentru a fi siguri ca acesta nu are o reactie alergica.