Oamenii care consuma niveluri mai mari de alimente ultraprocesate pot avea un risc crescut de afectiuni, potrivit unui studiu. Alimentele ultraprocesate includ alimente gata de consum, cum ar fi: gustari ambalate, bauturi zaharoase, paine, bomboane, preparate gatite si carne procesata.

Astfel de alimente contin de obicei „calorii goale” si au un continut caloric ridicat, cu o valoare nutritiva mica. Sunt sarace in fibre si bogate in carbohidrati, grasimi saturate si sare. De obicei acestea contin aditivi alimentari si contaminanti care pot fi daunatori sanatatii, iar unii pot fi chiar cancerigeni.

Oamenii selecteaza adesea aceste alimente ultraprocesate din cauza accesibilitatii, usurintei lor de preparare si rezistentei la stricare. Astfel de alimente sunt, de asemenea, foarte comercializate si sunt deseori afisate in mod proeminent in supermarketuri.

Cu toate acestea, o asemenea comoditate poate costa. Dovezile acumulate au legat alimentele ultraprocesate la un risc crescut de boli cronice, inclusiv dislipidemia, obezitatea, hipertensiunea si cancerul. Asadar alimentele ultra-procesate, denumite si alimente extrem de procesate, pot fi ieftine, convenabile si gustoase. Dar pot avea multi carbohidrati rafinati, grasimi saturate si sare.

De asemenea, acestea au tendinta de a avea multe calorii in fiecare muscatura. Asta inseamna ca e posibil ca oamenii sa manance destul de mult inainte sa apara senzatia de satietate.

Un mic studiu din 2019 a descoperit ca persoanele care au primit alimente ultraprocesate au mancat mai mult si au acumulat mai multe kilograme decat oamenii cu un regim alimentar minim procesat. Alte studii au legat alimentele ultraprocesate cu obezitatea, hipertensiunea arteriala, cancerul si chiar moartea.

Procesarea grea a acestora poate, de asemenea, sa elimine fibrele, modificand astfel modul in care organismul digera alimentele si afectand bacteriile intestinale prietenoase.

O nutritie buna inseamna mai mult decat o calculare a caloriilor. Alimentele afecteaza genele, modifica metabolismul, modifica raspunsurile creierului si multe altele. Toate aceste lucruri impreuna, intr-un mod cu adevarat uimitor de puternic, influenteaza cat de mult oamenii mananca, cat cantaresc acestia precum si sanatatea lor generala.