Din pacate, tot mai multe femei ajung sa se confrunte cu trauma unui avort, in special in primul trimestru de sarcina. Avortul este o intrerupere naturala a sarcinii care afecteaza aproximativ una din cinci sarcini. Este una dintre marile temeri ale cuplurilor care asteapta un copil, mai ales datorita statisticilor deloc incurajatoare 80% pana la 90% de avorturi au loc pana in saptamana 12 de sarcina.

Sfaturi si idei pentru a depasi trauma unui avort

Exista cateva semne prevestitoare de care femeile trebui sa stie pentru a intelege exact ce se poate intampla:

  • Sangerare vaginala rosie pana la rosu inchis
  • Disparitia brusca a anumitor simptome de sarcina, cum ar fi disparitia sanilor durerosi si diminuarea greaturilor si a varsaturilor
  • Pana la 12 saptamani de sarcina, aparitia menstruatiei dureroase si abundente
  • După 12 saptamani de sarcina, contractii ca in timpul nasterii

Femeile care cred ca pot avea un avort spontan, ar trebui sa mearga imediat la spital. Acestea vor fi suspuse unor teste (ecografie, test de sange si examen vaginal) care vor permite medicului sa stabileasca daca sarcina s-a incheiat. Inainte de zece saptamani de sarcina, este posibil ca femeile sa poata lua medicamente pentru a avorta. Insa dupa cele zece saptamani, chiuretajul poate fi necesar pentru a evita posibilele complicatii.

Majoritatea femeilor care au avut un avort spontan pot avea apoi o sarcina normala fara prea mari probleme. Cu toate acestea, dupa un avort spontan, este indicat sa se astepte cel putin doua saptamani inainte de un nou contact sexual si apoi sa se astepte una pana la trei luni inainte de a incerca sa ramana din nou insarcinate.

Avortul poate fi un adevarat calvar. Mai mult de jumatate dintre femeile care trec prin aceasta situatie spun ca se confrunta cu o suferinta reala. Un sentiment de gol, nedreptate, tristete, furie si vinovatie se numara printre emotiile traite cel mai adesea. Chiar si barbatii sufera si se simt dezamagiti, adesea fiind chiar neputinciosi in fata necazului asa ca este nevoie de multa putere, iubire si intelege pentru ca tanarul cuplu sa mearga mai departe si sa incerce in continuare sa isi intemeiasca familia mult visata.