Din pacate, insa sunt multi pacienti care nu inteleg nici macar in anul 2020 importanta stomatologului si necesitatea vizitelor periodice in cabinetul acestuia. Simbol al igienei si, de ce nu, al seductiei, dintii sunt cheia zambetului si ocupa un loc important in viata fiecaruia. Rolul medicului stomatolog este comparabil cu cel al medicului curant si trebuie consultat in mod regulat, atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea principalelor probleme orale.

Totul despre importanta stomatologului

Desi mai mult de jumatate din populatie refuza sa mearga la stomatolog din cauza fricii, este important de subliniat faptul ca medicul stomatolog este cel care vegheaza asupra sanatatii gurii, dintilor si gingiilor.

  • Rolul sau este de a preveni problemele dentare, principalele fiind placa dentara, dar si bolile gingivale si parodontale. Controlul consta in:
  • Examene orale minutioase;
  • Consiliere, prescriptii personalizate de igiena;Daca este necesar, daca este necesar poate sa inlocuiasca si sa corecteze defectele de pozitionare.

Este necesar ca oamenii sa se obisnuiasca, chiar de la o varsta frageda, sa consulte un medic stomatolog cel putin o data pe an pentru un adult si de doua ori pe an pentru un copil. Acest reflex face posibil efectuarea unui control vizual (si, eventual, radiologic), pentru a evidentia anumite zone uitate in timpul periajului si efectuarea unui detartraj anual. Cu toate acestea, in cazul confirmarii unor leziuni carioase sau gingivale, ingrijirea si supravegherea vor fi mai frecvente.

Pacientii nu trebuie sa astepte pana cand apar durerile insuportabile pentru a merge la un control. In general, orice modificare ar trebui sa indrume pasii spre un cabinet specializat: respiratie urat mirositoare, un dinte sensibil la cald / frig sau care taie limba, senzatie de mobilitate sau o compactare a alimentelor intre dinți, gingii rosii si umflate sau sangerare.

Este important ca medicul dentist sa inteleaga intreaga istorie a pacientului pentru a putea face unele recomandari. Trebuie sa stie, in primul rand, istoricul personal asa ca oamenii trebuie sa enumere toate probleme avute pana in momentul consultatiei. De asemenea, trebuie comunicate tratamentele aflate in desfasurare, mai ales daca sunt psihotrope, anticoagulante sau antibiotic. Un plus il reprezinta radiografiile panoramice deja realizate, in cazul in care exista.