Din ce in ce mai multe persoane, atat tineri cat si varstnici, aleg sa tina posturile de peste an, dar si cele doua zile de post recomandate pe saptamana, miercurea si vinerea, insa nu stiu care sunt cele mai bune si cele mai sanatoase alimente de post care sa nu le afecteze echilibrul digestiei din organism. Postul este un mod de a asculta de invatamintele sfinte, dar si de a purifica organismul din toate punctele de vedere, confera atat confort fizic cat si spiritual si ajuta la evitarea bolilor si la intarzierea imbatranirii, ajutand chiar la pierderea in greutate.
Alimente de post pe care poti sa le consumi zilnic
- In perioadele de post de peste an, cand oamenii consuma alimente care exclud ouale, laptele, carnea si branzeturile, trebuie sa tina cont de faptul ca au nevoie sa le inlocuiasca intr-un fel sau altul. Postul este o curatare generala a organismului, insa se recomanda a fi tinut numai de persoanele sanatoase, fiind un mod ideal de prevenire a bolilor.
- Sunt alimente de post care pot ajuta si la mentinerea greutatii si chiar la pierderea in greutate. Postul include si mancaruri facute din fructe si legume, pe cat posibil crude. In ceea ce priveste cantitatea, se recomanda calor care tin post sa nu manance niciodata pana la saturatie, si sa se ridice de la masa cu senzatia ca inca mai pot manca.
- Planificarea corecta a meselor si alegerea celor mai bune alimente de post aduc beneficii organismului. Asadar, specialistii recomanda consumul de masline, avand un rol antioxidant si antiinflamator, dar si de citrice bogate in vitamina C precum portocale, mandarine, lamai si graprefruit.
- Nu in ultimul rand, in post se recomanda si consumul de preparate din orez, dar si consumul de ciuperci, care sunt sarace in calorii si contin nutrienti importanti, dar si vitamina D. Consumul de spanac, urzici, salata verde, leurda, atat in forma cruda, cat si sub forma de ciorbe sau de mancarica este recomandat in post. Celor care tin post le este recomandat sa includa in meniu si naut, linte, mazare si fasole, ce contin carbohidrati si fibre, dar si cereale, nici si seminte.