Formulele de lapte praf pentru sugari preparate comercial sunt o alternativa de hrana la laptele matern si chiar contin cateva vitamine si nutrienti pe care bebelusii alaptati trebuie sa le obtina din suplimente.

Fabricate in conditii sterile, formulele comerciale incearca sa dubleze laptele matern folosind o combinatie complexa de proteine, zaharuri, grasimi si vitamine. Asadar, daca bebelusul nu este alaptat, formula trebuie cumparata si nu preparata acasa – aceasta combinatie complexa nu poate fi realizata astfel.

Motive pentru care parintii recurg la hranirea cu formule de lapte praf

In afara de motivele ce tin de starea de sanatate a mamei, care interzic alaptarea, pentru unele femei poate fi stresanta sau dificila. Astfel ca exista alte cateva motive pentru care aleg formula. Comoditatea este unul dintre acestea. Fiecare dintre cei doi parinti sau orice alt membru al familiei poate hrani copilul cu un biberon in orice moment al zilei. Acest lucru permite mamei sa impartaseasca cu cineva sarcina de a hrani copilul si ajuta partenerul sa se simta mai implicat in procesul de hranire si in legatura parinte-copil care vine odata cu acesta.

Flexibilitatea – odata ce mama a pregatit biberoanele cu formula, ea poate lasa copilul cu partenerul stiind ca hranirea copilului este asigurata. Nu este necesara mulgerea laptelui matern sau stabilirea programului la serviciu in functie de programul de servire a mesei de catre cel mic. In plus, mamele nu trebuie sa gaseasca un loc privat in care sa alapteze atunci cand se afla in public – desi acest aspect nu ar trebui sa constituie o dificultate pentru nicio mama care alapteaza. Femeile care opteaza pentru alimentatia cu formula nu trebuie sa isi faca griji ca ceea ce mananca sau beau le-ar putea afecta bebelusii.

Deoarece formula se digera mai greu decat laptele matern, bebelusii hraniti cu formule de lapte praf trebuie sa manance mai rar decat cei alaptati.

Ca si in cazul alaptarii, exista anumite provocari care trebuie luate in considerare de catre parinti atunci cand opteaza pentru formula. Niciunul dintre anticorpii gasiti in laptele matern nu se afla in formula. Deci, laptele praf nu poate oferi copilului protectia suplimentara impotriva infectiilor si a bolilor, asa cum face laptele matern.