Fiecare specialitate a medicinei presupune utilizarea unor echipamente medicale adaptate nevoilor si investigatiilor efectuate in cadrul acestora. Acestea faciliteaza diagnosticarea si elaborarea planului de tratament potrivit pentru fiecare pacient in parte.

Cand vine vorba despre cardiotocograf, acesta este un echipament medical specific medicinei de obstetrica si ginecologie, fiind utilizat pentru monitorizarea si inregistrarea ritmului cardiac fetal si a contractiilor uterine la femeile insarcinate, motiv pentru care ar trebui sa se reagaseasca in orice cabinet de specialitate sau maternitate.

Cand si de ce este necesar un cardiotocograf?

Pe parcursul celor 9 luni de sarcina, gravida trebuie sa efectueze mai multe seturi de analize si ecografii, pentru a urmari starea de sanatate a sa si evolutia fatului. Daca pentru ecografiile obisnuite se folosesc bine cunoscutele aparate ecografe, odata cu apropierea termenului de nastere sau in cazul existentei unor riscuri de nastere prematura, se foloseste alt tip de tehnica medicala. Aceasta este reprezentata de cardiotocograf.

Acest tip de monitorizare fetala este recomandat in urmatoarele situatii:

  • la sfarsitul sarcinii, intre 39 si 40 de saptamani, pentru a monitoriza debutul contractiilor de travaliu si pentru a analiza ritmul cardiac fetal;

  • in urmarirea sarcinilor patologice: o intarziere in cresterea fatului, o disfunctie a placentei, o patologie a mamei (diabet gestational, hipertensiune arteriala, preeclampsie, crestere excesiva in greutate etc.), o amenintare de nastere prematura;

  • la sosirea la maternitate, pentru a confirma sau nu iminenta travaliului;

  • in timpul travaliului, pentru a monitoriza ritmul cardiac al copilului in timpul contractiilor uterine.

Cardiotocograf | tehnica medicala | Med-Tehnica.ro

Cardiotocograf

Cum functioneaza un cardiotocograf?

Un cardiotocograf este dotat cu unul sau doi senzori, in functie de sarcina – unica sau gemelara – care sunt tinuti pe loc cu ajutorul unor curele.

Pentru monitorizare si inregistrare, monitorul fetal are senzori cu fir sau fara fir, care sunt tinuti pe loc cu ajutorul unor curele. Unul dintre senzori permite detectarea ritmului cardiac al fatului, iar celalalt permite cunoasterea tensiunii muschilor uterini si abdominali la femeia insarcinata.

In functie de modelul dispozitivului, traseele pot fi tiparite pe hartie si/sau inregistrate pe un card de memorie, ambele tipuri fiind disponibile in magazinul online Med-Tehnica.ro. Pe hartie se pot regasi urmatoarele trasee: bataile inimii fetale si miscarile, precum si indicatorul de miscare resimtit de mama si contractiile uterului.