Comportamentul compulsiv se refera la repetarea continua a unei anumite actiuni, in ciuda consecintelor negative. Compulsiile sunt alimentate de obsesii. Comportamentul de a face cumparaturi compulsive este caracterizat de o preocupare excesiva sau de un control scazut al tentatiei de a cumpara ceva.

Se spune ca tot mai multe persoane au un comportament compulsiv de cumparare, iar 80% dintre acestea sunt femei. Cu toate acestea, comportamentul compulsiv in ceea ce priveste cumparaturile tinde sa se extinda si in zona masculina, mai ales dupa evolutia comertului digital. Este mult mai rapid si usor de gasit ceva, motiv pentru care si vanzarile cresc.

Tulburarea compulsiva este similara dependentei comportamentale, cum ar fi consumul de alcool sau jocurile de noroc. Cheltuielile compulsive se intampla frecvent la persoane cu boli mintale precum depresia, anxietatea si tulburarile de alimentatie. Spre deosebire de alte dependente care apar devreme, aceasta se dezvolta in cea mai mare parte dupa 30 de ani, cand oamenii obtin independenta financiara.

Desi nu este clasificata in randul dependentelor, aceasta pare sa aiba anumite caracteristici comune cu tulburarile de dependenta. Una dintre acestea ar fi achizitionarea de obiecte la impuls si nu pentru ca sunt necesare, situatie care poate degenera pana acolo incat sa se ajunga la acumularea de produse multe si inutile.

Cei care cumpara compulsiv simt placere si entuziasm atunci cand fac shopping. Experienta euforica nu apare pentru ca au reusit sa aiba un obiect mult dorit, ci se datoreaza actului de cumparare, in sine. Acest entuziasm poate duce la dependenta.

Cumparaturile compulsive reprezinta o incercare de a umple un gol emotional, cum ar fi singuratatea, lipsa stimei de sine si altele. Adesea, o dispozitie negativa sau o frustrare, declanseaza dorinta de a face cumparaturi. Cu toate acestea, diminuarea emotiilor negative este temporara si inlocuita de o crestere a anxietatii sau vinovatiei.

Cel mai eficient prim pas al tratamentului este de a identifica de ce si cum au inceput cumparaturile sa devina o problema. O strategie utila ar fi identificarea factorilor declansatori, cum ar fi un conflict in familie, anxietatea sau altele. Mai mult, este cunoscut faptul ca utilizarea numerarului tinde sa reduca cheltuielile excesive, asa ca este recomandata renuntarea la carduri!