In ciuda varstei fragede, copiii mici pot experimenta uneori bullying-ul fie in parc, fie la gradinita. Cu toate acestea, este posibil, ca incepand cu varsta de 2 ani, parintii sa reuseasca sa ii educe in a intelege conceputul de bullying astfel incat sa se poata preveni anumite comportamente care duc la intimidare.

Ce inseamna conceputul de bullying la copiii mici?

Cand se joaca, copiii se distreaza experimentand diferite roluri: dominatie, supunere, asistent, observator etc. In functie de temperamentul lor, copiii vor juca anumite roluri mai des decat altele. Cu toate acestea, este important ca parintii sa faca distinctia intre jocul de rol si intimidarea unui copil.

Pentru copil caruia ii place sa conduca, jocul de rol poate fi natural si placut. Cand, de exemplu, se joaca de-a mama si copilul, el isi va asuma adesea rolul parintelui. Celalalt copil trebuie sa interpreteze rolul copilului, ceea ce este un rol mai pasiv in care i se va spune ce trebuie sa faca.

Prin comportamentul sau mai direct, copilul lider poate fi uneori stangaci in exprimare fapt pentru care parintii ar trebui sa il invete sa foloseasca metode mai respectuoase in timpul jocului. De exemplu, pentru a dezvolta empatia, copilului lider poate fi intrebat daca si-ar dori ca prietenul sau sa aleaga pentru el.

In plus, copilul poate fi incurajat sa adopte alte comportamente si sa accepte un schimb de roluri astfel incat fiecare copil sa se poata distra. O alta idee pentru a permite tuturor copiilor sa se bucure in timpul jocului o reprezinta aruncarea unei monede pentru a determina cine este primul care isi alege rolul. De asemenea, se poate folosi si un cronometru pentru a se indica momentul in care se vor schimba rolurile.

Baietii tind sa foloseasca mai mult atacul fizic decat fetele. Acestea din urma tind sa foloseasca agresivitatea indirecta (excluderea, vorbitul pe la spate, dezvaluirea secretelor) mai mult decat baietii. Aceasta forma de agresiune indirecta poate aparea in jurul varstei de 4 ani.

Cand parintii sesizeaza un comportament intimidant din partea celorlalti copii, ar trebui sa intervina si sa il ajute pe cel mic sa isi exprime dorinta si/sau refuzul de a se juca intr-un anumit mod. Mai mult decat atat, impreuna cu cel mic ar trebui sa se desemneze o persoana de incredere la care el poate apela atunci cand parintii nu sunt in preajma lor.