Pneumonia este o afectiune care cauzeaza inflamarea tesutului plamanilor si care nu trebuie lasata netratata, deoarece poate da complicatii grave in organism.

Pneumonia se manifesta cel mai adesea prin tuse seaca sau productiva, insotita de un mucus foarte gros, de culoare galbena, verde sau maro, precum si prin dificultati de respiratie si batai mai rapide ale inimii. Persoanele care sufera de pneumonie manifesta simptome precum febra, transpiratii, stari de rau, tremor, isi pierd pofta de mancare si simt o durere toracica acuta, care se agraveaza atunci cand tusesc.

Simptome ale pneumoniei care trebuie sa te trimita la medic

Pe langa simptomele mai sus mentionate, oamenii se pot confrunta si cu alte simptome ale acestei afectiuni, precum prezenta de sange in tuse, durerile de cap, starea de oboseala, senzatiile de voma sau greata. Atunci cand apar si durerile musculare si articulare, cand respiratia devine suieratoare si pacientul se simte chiar dezorientat si confuz, cu siguranta ca este necesara interventia medicului specialist.

Cauza principala a pneumoniei este infectia pneumococica, cauzata de bacterii, virusi si ciuperci. Pe langa pneumonia bacteriana, mai exista si pneumonia virala, de aspiratie, fungica sau pneumonia dobandita in spital, in timpul tratarii altor afectiuni. Tratamentul pneumoniei in forma ei mai usoara se poate face acasa, prin administrarea de antibiotice, prin consumul de lichide si prin odihna. Cazurile mai severe necesita spitalizare pe o perioada de cateva zile.

Se poate spune ca dupa sase luni avem de-a face cu o recuperare completa in cazul pneumoniei tratate in spital. In timpul tratamentului nu sunt recomandate medicamentele pentru tuse, ci, mai degraba, bauturile cu miere si lamaie.

Posibilele complicatii al pneumoniei includ pleurezia, care poate cauza insuficienta respiratorie, abcesul pulmonar, dar si septicemia, toate fiind extrem de periculoase. Pneumonia este o afectiune care, lasata netratata, poate pune in pericol viata pacientilor, indiferent de varsta acestora si de sistemul lor imunitar.