Inventat de japonezul George Osawa din lucrarea unui medic din secolul al XIX-lea, Hijiduka Sagen, macrobiotismul (din grecescul makros, „mare”, si bios, „viata”) este inspirat din dieta calugarilor budisti.

Dieta macrobiotica se bazeaza pe filozofia taoista, conform careia Universul este construit din echilibrul energetic al componentelor sale. Aceasta energie este organizata in jurul a doua polaritati, yin (feminin) si yang (masculin), forte antagoniste si complementare care guverneaza viata si trebuie sa se echilibreze reciproc.

Conform filozofiei macrobiotice, echilibrul dintre yin si yang din dieta ajuta la mentinerea unei sanatati bune. Se spune ca toate bolile isi au originea intr-un dezechilibru intre aceste 2 forte. Restabilirea acestui echilibru prin consumul putin mai mult de mancare yin sau putin mai multa mancare yang ar restabili armonia si, prin urmare, ar vindeca aceste boli.

Cele 2 grupuri de alimente macrobiotice

Pentru adeptii macrobiotismului, alimentele sunt, prin urmare, impartite in 2 grupuri mari in functie de tipul lor de energie.

  • Alimente Yin

Aceste alimente calmante includ fructe, seminte, fructe uscate, bauturi, legume verzi, alge, produse din soia si alimente cu textura grosiera, aroma dulce, acra sau picanta.

  • Alimente Yang

Aceste alimente fortifiante includ, printre altele, carnea si alte produse de origine animala, cerealele integrale, leguminoasele si legumele radacinoase, cum ar fi morcovii, ridichile sau napi.

Alimente macrobiotice

Cerealele integrale sunt elementul esential al dietei macrobiotice. In general, aceasta dieta consta din 50-60% cereale integrale, 20-30% legume, cel mai adesea gatite, 10-15% leguminoase si alge si 5% supa miso, o pasta de soia si orz fermentata.

Alimente ,,vii” si produse locale

Chiar daca carnea si produsele de origine animala sunt yang, ele sunt adesea lasate in afara dietei macrobiotice. Aceasta filozofie considera ca alimentele trebuie sa fie „vii” in momentul prepararii, ceea ce exclude majoritatea produselor de origine animala.

Zaharul si produsele dulci sunt considerate daunatoare si, prin urmare, interzise. Consumul de fructe este rar si fructul este preferabil gatit; trebuie sa provina din zona climatica in care locuieste adeptul. In general, produsele locale sunt favorizate si produsele exotice evitate.

Fara stimulente

Ceaiul, cafeaua si vinul nu sunt recomandate, inclusiv menta; sunt preferate apa si sucul de morcovi, precum si ceaiul fara cofeina.