Pulsoximetrul este un dispozitiv medical cu ajutorul caruia se masoara rapid nivelul de saturatie de oxigen din sange. Acest aparat este util pentru monitorizarea pacientilor care sufera de anumite boli cardiologice sau respiratorii si pentru orice persoana care vrea sa isi monitorizeze intr-un mod simplu nivelul de oxigen din sange si pulsul.

Cum se foloseste un pulsoximetru

Acest aparat este non-invaziv, nu provoaca durere si este simplu de folosit, deoarece nu necesita o tehnica medicala aparte. Pulsoximetrul arata ca un clips si are un ecran pe care se pot citi in timp real rezultatele. Acesta se poate atasa de deget, de lobul urechii sau la incheietura, mai ales in cazul sportivilor. Aparatul transmite raze de lumina prin sangele din deget si masoara in acest fel nivelul de oxigen, precum si pulsul.

Acesta poate fi folosit de persoanele care sufera de boli pulmonare, astm, stres, cancer de plamani, insuficienta cardiaca. In plus, poate fi util persoanelor care lucreaza la inaltimi sau sportivilor. Pulsoximetrul este un dispozitiv mic, portabil si poate fi utilizat de oricine pentru o monitorizare rapida. Din aceste motive, dar si datorita pretului avantajos, tot mai multe persoane folosesc acest aparat la domiciliu. Pe Med-Tehnica.ro se gasesc pulsoximetre potrivite pentru spital sau pentru uzul personal, cu afisaje simple si usor de inteles.

Pulsoximetru | tehnica medicala | Med-Tehnica.ro

Pulsoximetru

Cum se interpreteaza rezultatele

De regula, rezultatele sunt foarte precise si poate exista o marja de eroare de maxim 2 procente. Zona de care se va atasa aparatul trebuie sa fie relativ imobila si suficient de perfuzata. Acest aparat este util pentru informatii cu privire la nivelul de oxigen din sange, reflectand starea pacientului sau raspunsul organismului la diferite tratamente.

De regula, valorile se situeaza intre 95%-100% pentru persoanele care nu au probleme de sanatate. Conform specialistilor, tinerii au de obicei o saturatie intre 97%-99%, iar varstnicii in jur de 95%. Valorile sub 92% pot fi un semnal de alarma si necesita investigatii. Anumiti factori pot impiedica afisarea rezultatului corect, cum ar fi unghiile false, oja, mainile ude sau murdare. Degetul trebuie sa fie pozitionat corect in aparat, iar de regula medicii ataseaza pulsoximetrul de degetul aratator sau mijlociu.