Paşi simpli pentru îngrijirea dinţilor în cazul adulţilor

Cheia pentru păstrarea unui zâmbet luminos şi sănătos de-a lungul vieţii este practicarea igienei orale adecvate. Chiar şi adulţii pot face carii sau pot dezvolta boli ale gingiilor, care vor duce la probleme grave. Este important să fie respectaţi cu stricteţe următorii paşi:

  • Efectuarea unui periaj corect de două ori pe zi, cu o pastă de dinţi cu fluor, pentru a îndepărta placa – resturile de mâncare rămase pe dinţi reprezintă cauza principală a cariilor dentare.

  • Folosirea regulată a aţei dentare pentru îndepărtarea plăcii dintre dinţi şi de sub gingie înainte de a se transformă în tartru. După formarea tartrului, acesta poate fi îndepărtat doar printr-o curăţare profesională.

  • Consumul limitat al alimentelor zaharoase, în special al gustărilor lipicioase. Acestea atacă smalţul dinţilor şi cauzează reale probleme.

  • Vizite anuale la cabinetul medicului stomatolog.

Există însă persoane care, deşi au o igienă orală impecabilă, se confruntă totuşi cu anumite probleme de sănătate. Boala gingivală, spre exemplu, începe ca o gingivită care, în acest stadiu incipient, este încă reversibilă. Printre simptomele gingivitei se numără gingiile roşii, umflate sau fragede, care tind să sângereze atunci când sunt periate. Etapele avansate ale bolii gingivale pot duce la pierderea dinţilor.

Sănătatea gingiilor poate afecta, de asemenea, sănătatea generală a organismului uman. Studiile recente au arătat o posibilă legătură între parodontoză (o boală a gingiilor) şi alte boli, precum diabetul şi bolile de inimă, dar şi o posibilă legătură cu naşterile premature.

Sensibilitatea dentară poate fi o altă problemă care apare tot mai des, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Gingiile se retrag în mod natural în timp, expunând zone ale dintelui care nu sunt protejate de smalţ. Aceste zone sunt în special predispuse la durere, din cauza alimentelor sau a băuturilor foarte reci sau fierbinţi. În cazuri severe, sensibilitatea poate apărea la aer rece, precum şi la băuturi acre sau la alimente dulci.

Cei care dezvoltă o astfel de sensibilitate, pot încerca să folosească o pastă de dinţi anti-sensibilitate. Dacă problema persistă, trebuie obligatoriu consultat medicul stomatolog, deoarece sensibilitatea poate fi o indicaţie a unei afecţiuni mai grave, cum ar fi o carie sau un dinte crăpat sau fracturat.