Pierderea brusca a vederii apare pe o perioada de cateva secunde sau minute pana la cateva zile. Poate fi cauzata de o varietate de conditii. Unele tipuri de pierdere a vederii sunt temporare sau reversibile.

Pierderea vederii este relativ frecventa. Aceasta se numara printre primele 10 dizabilitati la adulti si una dintre cele mai raspandite dizabilitati la copii. Exista multe cauze posibile ale pierderii bruste sau complete a vederii, inclusiv afectiuni medicale, leziuni si imbatranire.

Keratita

Keratita sau inflamatia corneei este o afectiune care poate aparea mai frecvent la persoanele care poarta lentile de contact.

Poate fi cauzata de o infectie sau leziuni la nivelul ochiului.  Simptomele includ vederea incetosata, durerea, sensibilitatea la lumina sau pierderea vederii. Aceasta conditie este temporara. Un medic o va trata cu medicamente eliberate pe baza de reteta.

  • Conjunctivita

Cunoscuta si sub numele de ochi roz, conjunctivita poate provoca pierderea vederii. Conjunctivita este o infectie sau inflamatie a conjunctivei. De asemenea, poate provoca roseata, durere sau dificultati de vedere.

Conjunctivita este temporara si de obicei se rezolva de la sine. Pentru conjunctivita bacteriana, picaturile de ochi cu antibiotice pot ajuta.

  • Oboseala ochilor

Daca o persoana se uita prea mult la un ecran, poate incepe sa-si piarda vederea si sa perceapa ca lucrurile la care se uita sunt neclare.

Acest lucru este de obicei temporar si poate fi rezolvat prin indepartarea de ecran si lasarea ochilor sa se odihneasca.

Practica regulii 20-20-20 poate ajuta la prevenirea oboselii ochilor. Asta inseamna ca o persoana trebuie sa priveasca departe de ecran la fiecare 20 de minute, la ceva aflat la 20 de metri distanta, timp de 20 de secunde.

  • Abraziune corneana

Leziunile oculare pot provoca, de asemenea, pierderea brusca a vederii. In functie de cat de grava este vatamarea, aceasta poate fi temporara sau permanenta si tratamentul poate varia in consecinta. Daca o persoana sufera de pierderea brusca a vederii, ar trebui sa solicite asistenta medicala rapid.