Nasterea unui copil este o experienta unica si odata cu noile progrese in domeniul geneticii este cunoscut faptul ca stocarea sangelui din cordonul ombilical al copilului il poate ajuta in tratamentul bolilor care apar mai tarziu in viata si ii pot oferi alternative importante de vindecare folosind propriile celule.

Sangele din cordonul ombilical, precum maduva osoasa, este bogat in celule stem. Celulele stem sunt celule master capabile sa creeze principalele componente ale sangelui uman si ale sistemului imunitar (de aparare) al organismului.

Din aceste celule se formeaza celule rosii din sange care transporta oxigenul in tesuturi, globule albe din sange pentru combaterea infectiilor si trombocite pentru coagulare. Descoperirea faptului ca sangele din cordonul ombilical contine cantitati mari de celule stem a facut posibila utilizarea acestora pentru tratamentul bolilor hematologice (de sange) si genetice.

  • Avantajul utilizarii sangelui din cordonul ombilical
  • Usurinta de obtinere, deoarece nu exista niciun risc sau disconfort pentru mama sau copil.
  • Este un deseu.
  • Probabilitate scazuta de transmitere a infectiilor.

Permite utilizarea transplanturilor de la donatori partial compatibili, ceea ce face posibila utilizarea acestuia nu numai pentru bebelus, ci si pentru ceilalti membri ai familiei (in principal frati ).

Exista o disponibilitate rapida a sangelui din cordonul ombilical localizat in banci. Contine un numar mai mare de celule progenitoare si un numar mai mare de colonii care se formeaza. Aceste celule au o capacitate proliferativa (de crestere) mai mare.

Banca de celule stem

Este un loc in care parintii pot stoca celulele stem ale nou-nascutilor prin crioconservare – sunt congelate la temperaturi negative de 195 ° C pentru a stoca material genetic important care poate ajuta la tratarea bolilor ce pot aparea in viitor.

Viitorul celulelor stem in tratamentul bolilor

Pana acum cativa ani, utilizarea celulelor stem era limitata la transplanturi, insa descoperirea recenta a potentialului acestor celule de a deveni alte tipuri de celule (inima, cornee, tesut nervos, ficat, rinichi, pancreas etc.) a deschis calea spre cercetare pentru tratamentul altor tipuri de boli.

Printre bolile care pot fi tratate in viitor sunt: cancer (ovarian, testicular, san, plaman cu celule mici), tumori cerebrale primare, boli melanom non-maligne, diabet, SIDA, terapie genetica, artrita reumatoida, regenerare tisulara (inima, ficat, tesut pancreatic nervos si cornee), Alzheimer, scleroza multipla sau lupus eritematos sever.