Placa dentara este un depozit de biofilm extrem de lipicios si incolor usor galben care se formeaza continuu pe suprafata dintilor. Combinatia de saliva, alimente si lichide produce depozite de bacterii care se acumuleaza la jonctiunea dintilor si a tesutului gingival.

Placa contine bacterii, care produc acizi ce ataca smaltul dintilor si pot deteriora gingiile. Daca nu este tratata, aceasta placa poate fi permanenta. Daca acumularea placii nu este indepartata, se poate mineraliza si transforma in tartru.  Placa este cauza principala a multor probleme de igiena orala. Cel mai eficient mod de a elimina placa este folosirea unei periute de dinti electrica.

Ce este tartrul?

Tartrul este un depozit colorat galben sau maro care se formeaza atunci cand placa se mineralizeaza pe dinti. Vulnerabilitatea la acumularea tartrului variaza mult de la o persoana la alta. De cele mai multe ori, aceasta vulnerabilitate se intensifica odata cu varsta. Tartrul se leaga puternic de smalt si poate fi indepartat doar de catre un stomatolog. Persoanele care observa semne de acumulare a placii sau a tartrului, trebuie sa beneficieze de un tratament cat mai curand posibil.

Tratamentul si prevenirea placii si a tartrului
  • Acumularea placii dentare poate duce la gingivita sau la boala gingiilor. Prin urmare, este important sa se urmeze pasii tratamentului si prevenirii:
  • Vizite la medicul stomatolog cel putin la fiecare 6 luni pentru o curatare minutioasa.
  • Periajul dintilor cu o pasta de dinti cu fluor antibacterian.
  • Folosirea atei dentare cel putin o data pe zi pentru a alunga particulele alimentare si placa din spatiile interdentare.
  • Folosirea unei periute de dinti de calitate care trebuie inlocuita la fiecare 3 luni.
  • Adaugarea unei ape de gura la rutina pentru a preveni acumularea placii si gingivita.
  • Consumul unor mese echilibrate si spalarea dintilor dupa gustari va ajuta la reducerea acumularii placii.
  • Cel mai bun mod de a evita placa si tartru si de a mentine o gura mai sanatoasa este sa se adopte obiceiuri bune de periere a dintilor.