Cand expertii in boli cardiovasculare vorbesc despre preventie, de obicei se refera la unul dintre cele trei tipuri: preventia secundara, primara si primordiala. Toate trei au elemente similare, dar momente si efecte diferite.

Spre exemplu, preventia secundara incepe dupa ce pacientul are un atac de cord sau un accident vascular cerebral, este supus unei angioplastii sau a unei operatii de bypass sau dezvolta o alta forma de boala cardiaca.

Preventia primara se adreseaza de obicei persoanelor care au factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau colesterolul crescut impiedicandu-i astfel sa aiba un prim atac de cord.

Principalii pasi pentru prevenirea aparitiei problemelor cardiovasculare

Exista cativa pasi cheie in regimul de viata care pot reduce drastic sansele de a dezvolta factori de risc cardiovascular si, in cele din urma, boli de inima:

  • Tutunul – unul dintre cele mai bune lucruri pe care oamenii le pot face pentru sanatate este sa renunte la tutun. Cercetatorii au efectuat un studiu pe100.000 de femei si au descoperit ca aproximativ 64% dintre decesele fumatorilor actuali si 28% dintre decesele fostilor fumatori au fost atribuite fumatului.

Nicotina pe care o furnizeaza produsele din tutun este una dintre cele mai dependente substante ceea ce face ca fumatul sa fie unul dintre cele mai nesanatoase obiceiuri;

  • Greutatea – este important ca oamenii sa aiba o greutate echilibrata. Kilogramele in exces contribuie la aparitia bolilor de inima, precum si la o serie de alte probleme de sanatate. Greutatea si inaltimea merg mana in mana.

Cu cat o persoana este mai inalta, cu atat cantareste mai mult motiv pentru care cercetatorii au conceput mai multe tipuri de masuratori tinand cont de acesti 2 indici;

  • Exercitiile fizice si activitatea fizica, in general, sunt modalitati excelente de a preveni bolile de inima, precum si multe alte boli si afectiuni. Activitatea fizica regulata este unul dintre cele mai bune lucruri pentru sanatate.

Reduce riscul de boli de inima, diabet, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, osteoporoza si anumite tipuri de cancer. De asemenea, poate ajuta la controlul stresului, la imbunatatirea somnului, la cresterea dispozitiei, la mentinerea greutatii sub control.