Relatia dintre fiintele umane si lumea  naturala a fost intotdeauna una complexa. Desi foarte multi au reusit sa cultive o mentalitate de genul noi oamenii versus natura, lumea moderna necesita o abordare mai subtila. Efectele pe care le avem asupra mediului si asupra noastra nu sunt intotdeauna atat de clare. 

  • Clima poate influenta comportamentul uman

Climatele mai calde contribuie la violenta. Multe studii facute de-a lungul timpului au sugerat in mod constanta ca ratele criminalitatii violente sunt intotdeauna mai mari in zonele mai apropiate de ecuator cu clima calda. Dar niciun studiu nu a fost in masura sa determine de ce. Asa ca exista doua presupuneri. In primul rand, vremea calda ii face pe oameni sa se simta incomod si sa fie mai iritati, si prin urmare, mai violenti. In al doilea rand, oamenii merge pe afara si interactioneaza mai mult atunci cand este vreme calda, astfel ca exista mai multe oportunitati pentru a se naste conflicte. Unii cercetatori considera insa ca nu caldura este cea care afecteaza atat de mult comportamentul uman ci variatiile minore ale temperaturilor din aceste zone. 

Poluarea luminoasa cauzata de iluminarea artificiala poate fi chiar daunatoare pentru ecosistemele naturale. De-a lungul timpului, luminile stralucitoare din zonele urbane au reusit sa pacaleasca copacii ce cresc in jur sa creada ca primavara a venit mai devreme. Un studiu efectuat pe o perioada de 12 ani pe patru specii diferite de copaci a aratat ca cei aflati mai aproape de zonele urbane au inflorit mai repede decat ceilalti. 

Mucurile de tigara sunt o amenintare foarte mare asupra vietii acvatice. Din miliardele de filtre de tigari produse anual, doar o fractiune sunt aruncate in mod corespunzator si nu ajung in incean. De fapt, mucurile ed tigara sunt cel mai frecvent tip de gunoi din oceanele lumii. Filtrele sunt compuse din mii de particule de plastic tesute in fibre, care se rup in apa. Un studiu a aratat ca materialele periculoase continute intr-un singur filtru pot contamina suficient de tare 1 litru de apa, astfel incat sa ucida orice peste inoata acolo. 

Expunerea la natura imbunatateste starea mentala. Studiile au relevat ca scorurile depresiei clinice au scazut semnificativ la 71% dintre participanti dupa ce acestia au facut plimbari scurte prin natura.