Eczema este o afectiune cronica, foarte frecventa a pielii, care afecteaza o multitudine de persoane. Ea poate aparea la persoane din toate grupele de varsta, dar este mai frecventa in randul sugarilor decat la adulti. Simptomele unei eczeme includ pielea uscata, inrosire, umflare, exfolierea, vezicule, fisuri, leziuni, cruste si mancarime constanta. Aceasta poate afecta diferite parti ale corpului, cum ar fi fata, mainile, gleznele, genunchii, gatul si pieptul. In timp ce eczema este adesea ereditara, diversi factori o pot declansa, cum ar fi alergiile, factorii de mediu, transpiratia si stresul emotional. Focarele de eczema pot fi cronice sau acute.

Daca nu este tratata, eczema poate provoca disconfort. Exista medicamente disponibile pe piata, dar majoritatea acestora sunt pe baza de chimicale si de fapt, pot agrava simptomele. Pentru multi oameni, remediile naturale sunt o optiune mai buna pentru tratarea  eczemelor.

Remedii naturiste

Remedii naturiste pentru eczeme

  1. Uleiul de cocos este unul dintre cele mai populare remedii pentru eczeme. Acesta are proprietati antifungice, antibacteriene, antimicrobiene si antioxidante.
  2. In plus, uleiul de cocos este un depozit de vitamine si substante nutritive sanatoase, cum ar fi acidul lauric si vitaminele K si E, care ajuta la combaterea mancarimilor si calmeaza pielea. Pentru rezultate optime, folositi ulei de nuca de cocos nerafinat, virgin, presat la rece.
  3. Faina de ovaz coloidal (fulgi de ovaz foarte fin macinati) poate fi foarte eficienta in tratarea eczemelor. Acesta are proprietati anti-iritante, anti-inflamatorii si calmante, care faciliteaza reducerea mancarimii si a durerii.
  4. Turmericul a fost folosit pe scara larga in tratamentul diferitelor afectiuni ale pielii, inclusiv a eczemelor. Turmericul, printre alte plante aromatice, este benefic in ingrijirea pielii, datorita calitatilor sale antioxidante.
  5. In plus, curcumina, ingredientul activ prezent in turmeric, are proprietati anti-inflamatorii si bactericide care ajuta la tratarea inflamatiei si a mancarimii.
  6. Liliacul indian, cunoscut, de asemenea, si sub numele de neem, este un alt  remediu benefic pentru eczeme. Studiile au aratat ca neemul are proprietati antibacteriene, analgezice, anti-inflamatorii si antimicrobiene, care pot ameliora  simptomele eczemei precum uscaciunea, durerea, roseata, tumefactia si inflamatia. In plus, uleiul de neem este o sursa buna de uleiuri grase esentiale si de vitamina E care ajuta la mentinerea pielii afectate hidratata. Pot fi folosite si frunzele de neem si uleiul de neem pentru a trata eczemele.