Guvernul britanic urmeaza sa ia o decizie cu consecinte de anvergura prinvind participarea Huawei la reteaua 5G cu care intentioneaza sa incheie un acord comercial ambitios post-Brexit. In ultimele luni, guvernul premierului Boris Johnson pregateste terenul pentru a da unda verde colaborarii cu Huawei la reteaua 5G a tarii, care insa ar trebui sa fie limitata.

Ce presupune colaborarea cu Huawei pentru reteaua 5G

  • Se pare ca Huawei ar avea permisiunea de a lua parte la infrastructurile non-critice, cum ar fi antenele cu releu. In schimb, se urmareste excluderea gigantului de pe servere, cu o posibila limita a cotei sale de piata. In toata aceasta problema, Statele Unite nu sunt deloc incantate de posibilul demers urmarit de guvernul britanic. Mai mult decat atat, solicita timp de mai multe luni tarilor europene, si in special Regatului Unit, sa excluda Huawei din retelele lor, invocand legaturile stranse cu guvernul chinez si implicit riscul aparitiei spionajului.
  • In timpul conferintelor de presa, premierul britanic a sustinut ca isi doreste o tehnologie 5G de pe urma careia sa beneficieze consumatorii, dar nu se vor face compromisuri asupra infrastructurii nationale, a securitatii sau a capacitatii de a lucra cu alte servicii de informatii din intreaga lume.
  • Regatul Unit foloseste tehnologia Huawei de 15 ani, spre deosebire de Statele Unite si, prin urmare, este deja parte a retelei actuale britanice 4G de operatori precum BT sau Vodafone. Reteaua 5G va fi construita din 4G, iar o excludere a celor de la Huawei ar necesita, prin urmare, ca o parte din infrastructura 4G sa fie inlocuita cu materiale provenite de la concurentii actuali, Ericsson si Nokia, ceea ce ar fi mai scump si ar intarzia trecerea la noua generatie de telefonie. Mai mult decat atat, Huawei a investit foarte mult in cercetare si dezvoltare, iar echipamentul sau are, prin urmare, un avantaj tehnologic fata de rivalii sai.
  • Dincolo de deciziile luate la nivelul guvernului britanic, exista anumiti operatori britanici care ofera deja oferte 5G, dar numai in cateva orase mari britanice si intr-un perimetru limitat. Prin urmare, operatorii intentioneaza sa utilizeze Huawei in reteaua lor de antene de releu, dar nu si in inima retelei lor, a serverelor si asigura, la fel ca autoritatile britanice de informatii, ca securitatea acestor infrastructuri va fi asigurata.