Scoala ideala exista si a fost infiintata in Finlanda! – sistemul educational finlandez

Scoala traditionala nu atrage prea mult elevii si, uneori, nici profesorii. Prea multe materii, prea multe teme, prea multa informatie care trebuie, efectiv, memorata. Scoala traditionala poate deveni in viitor un mit.

Scoala viitorului s-a deschis la Espoo, in Finlanda, si poarta denumirea de Saunalahti. Aceasta scoala seamana a galerie de arta, este foarte spatioasa, are lumina, un design care atrage copiii si profesorii si sunt disponibile numeroase activitati. Institutia include gradinita, scoala primara si gimnaziala, un cinematograf, o cantina, o biblioteca, sali de sport si un club de tineret. Copiii nu sunt obligati sa stea in banca cu mainile pe genunchi sau cu coatele pe banca in timpul orelor, ci au voie sa se miste, sa se intinda pe canapea, sa foloseasca laptopul.

In scoala viitorului, lectiile sunt predate pe monitor, iar la cantina se intalnesc elevii cu profesorii si discuta despre ceea ce s-a predat la ora.

Se organizeaza intalniri informale, se pun in scena spectacole, se fac aniversari. Seara, scoala devine un adevarat centru de recreere si un club de sport pentru copii.

Niciun copil nu se simte exclus, nu exista fenomenul de bullying, iar designul scolii apropie copiii de mediul in care invata. Ferestrele largi le dau senzaţia unei apropieri si a unei legaturi cu lumea de afara, asa incat copiii sa nu se simta separati de exterior. De asemenea, ei nu au cum sa se rataceasca, deoarece spatiul are un sistem de orientare si de securitate foarte bun, care ii ajuta sa stie tot timpul unde se afla si ce facilitati si activitati exista in acel loc.

In plus, sistemul educational finlandez este clasat in primele zece din lume. Aici nu exista ore de fizica, de matematica, de istorie, de geografie, ci doar cursuri in care elevii afla informatii importante despre economie, abilitati de comunicare, fiind ei insisi capabili sa isi aleaga un subiect pe care doresc sa il studieze.

Sistemul educational finlandez se bazeaza pe munca in echipa, pe comunicarea profesor – copil si copil – copil, pe informatii utile, care le vor asigura acestora succesul in viata. Despre teme pentru acasa nici nu poate fi vorba in scoala viitorului din Finlanda.