Starea de anxietate este de fapt un raspuns la aparitia unui posibil pericol (de exemplu, riscul de incendiu). Chiar daca amenintarea nu este de fapt prezenta, organismul reactioneaza ca si pericolul ar fi real din acest motiv este perfect normal ca cei mici sa se teama, de exemplu, de zgomote puternice, monstri sau de Mos Craciun. Parintii ar trebui sa stie ca aceste temeri dispar pe masura ce cresc si nu tebuie sa isi faca prea multe griji. Este insa important ca parintii sa gaseasca modalitati pentru a-i linisti.

Chiar daca copiii sunt prea mici, anxietatea poata sa apara din teama de necunoscut sau cand apare o schimbare. Ea se manifesta ca o senzatie de frica fapt pentru care acestia ajung sa actioneze cu prudenta.

Din ce cauza apare starea de anxietate?
  • Conform studiilor in domeniu, exista mai multe motive pentru aparitia starii de anxietate la un copil. Spre exemplu, un parinte anxios are toate sansele sa creasca un copil anxios pentru ca acesta va inmagazina comportamentul adultului care il inconjoara si va proiecta in exterior acelasi comportament.
  • Nasterea unui frate sau o sora mai mica, schimbarea cresei/gradinitei, conflictele de acasa pot provoca anxietate temporara motiv pentru care parintii trebuie sa aiba grija inaintea unui astfel de eveniment, sa anticipeze eventualele neplaceri si sa ii pregateasca pe cei mici.
  • O alta cauza care poate duce la aparitia starii de anxietate este protejarea excesiva a unui copil mic. Aceasta atitudine a parintilor poate diminua increderea in sine facandu-l sa fie nelinistit in legatura cu viitorul, dar si lucrurile pe care nu le poate controla.
  • Cele mai frecvente semne de anxietate sunt reactiile excesive (plans, refuz sau crize) la anumite evenimente sau modificari ale rutinei zilnice. O schimbare brusca in comportament poate fi, de asemenea, un semn de anxietate.
Pasi in depasirea anxietatii:
  • Implicarea active a parintilor in jocurile copiilor astfel incat sa se simta in siguranta
  • Rutina de dimineata sau de somn trebuie intotdeauna pastrata deoarece ii va aduce copilului un sentiment de securitate.
  • Atunci cand copilul devine anxios, parintele trebuie sa il asculte, sa il linisteasca si s ail asigure ca se afla in siguranta
  • Este important sa nu fie minimizata frica si sa nu fie desconsiderata reactia celor mici.