Vitamina D sau calciferolul este o vitamina solubila in grasimi care joaca multe roluri in organism. Este recunoscut in special pentru beneficiile sale asupra sanatatii oaselor si a sistemului imunitar. Sinteza sa este direct legata de expunerea la lumina soarelui, astfel incat anumite perioade ale anului cu soare putin favorizeaza deficientele acestei vitamine.

Caracteristicile vitaminei D:
  • Vitamina liposolubila sintetizata de razele UVB de la soare;
  • Disponibil in doua forme D2 si D3;
  • Se gaseste mai ales in peste si produse lactate;
  • Ajuta la conservarea tesutului osos si muscular;
  • Deficitul poate fi un factor de risc pentru osteoporoza;
Vitamina D: beneficii si rol in organism

Vitamina D favorizeaza absorbtia intestinala a fosforului si a calciului. Participa activ la mineralizarea si consolidarea tesutului osos si a dintilor. Acesta este motivul pentru care vitamina D joaca un rol foarte important in prevenirea si tratamentul osteoporozei.

Calciferolul ar putea juca un rol important in prevenirea anumitor patologii autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 sau artrita reumatoida. Efectul sau protector impotriva cancerelor de san si colorectal, a diabetului de tip 2 si a anumitor boli cardiovasculare este inca in studiu.

Actionand asupra absorbtiei calciului si fosforului, vitamina D este esentiala pentru contractia si reinnoirea tesutului muscular. Ar putea ajuta la incetinirea irosirii musculare, in special la varstnici. In plus, aceasta vitamina protejeaza creierul de declinul prematur al functiilor cognitive si intelectuale.

Vitamina D se gaseste in principal in peste si produse lactate, mai ales daca sunt imbogatite. Pe de alta parte, nu exista legume sau fructe special bogate in vitamina D. In cazul unei diete vegetariene sau vegane, suplimentarea poate fi necesara.

Suplimentele alimentare pe baza de vitamina D sunt indicate in special pentru promovarea sanatatii oaselor si a muschilor. De asemenea, ele ajuta la stimularea sistemului imunitar si la pastrarea functiilor cognitive. Se gasesc sub forma uleioasa sau in capsule, pe baza de vitamina D2 sau vitamina D3. Se pare ca vitamina D3 in forma uleioasa este cea mai bine asimilata de organism.